Grecii detin fonduri de 200 miliarde de euro ascunse in bancile elvetiene, in timp ce statul elen incearca fara succes sa limiteze evaziunea fiscala, considerata una dintre cauzele inrautatirii situatiei economice si financiare a tarii, potrivit presei austriece, citate de GreekReporter.

"In bancile elvetiene, beneficiarele evaziunii fiscale din Europa, grecii bogati au in conturi aproximativ 200 de miliarde de euro, iar marele perdant este statul elen", scrie Der Standard. Cotidianul austriac a publicat un articol dedicat evaziunii din Grecia, cu ocazia difuzarii de catre postul Arte a documentarului "Evaziunea fiscala", noteaza Mediafax.

Evaziunea la nivel global este facilitata de paradisurile fiscale, de exemplu Insulele Cayman, unde intr-o singura cladire de patru etaje au sediul 18.000 de companii off shore, sau statul american Delaware, unde intr-o cladire cu un singur etaj sunt inregistrate 285.000 de companii, potrivit cotidianului austriac. Actionariatul acestor companii este secret.

Evaziunea fiscala extinsa este considerata una dintre problemele majore ale economiei elene, intrucat a inrautatit situatia finantelor statului inainte ca tara sa fie nevoita sa ceara ajutor financiar extern de peste 200 de miliarde de euro si ingreuneaza in prezent iesirea tarii din recesiune.

Statul elen a fost nevoit sa adopte masuri dure de austeritate pentru a primi sprijinul financiar al tarilor euro si FMI, iar acestea au fost in multe situatii extinse din cauza incapacitatii autoritatilor de a colecta venituri conform tintelor stabilite.

Grecia se afla in al saselea an de recesiune, iar economistii anticipeaza o revenire a PIB pe crestere in cursul anului urmator.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri