Germania era recunoscuta pentru numarul mari de imigranti turci si polonezi. Dupa caderea Zidului, celebrul instalator polonez a reusit sa fure job-urile multor muncitori necalificati germani. Ultimele statistici, publicate de BBC chiar inaintea alegerilor parlamentare din 22 septembrie, arata ca imigrantii polonezi se mentin in topul clasamentului pe 2012, fiind urmati in mod mai mult sau mai putin surprinzator de romani.

Prima economie a UE "s-a bucurat" anul trecut de un record in ceea ce priveste imigratia. Pentru prima data din 1995, numarul de imigranti a depasit un milion, dintre care peste 10% au fost romani.

Majoritatea imigrantilor care isi cauta de munca in Germania vin din fostele tari comuniste, dar si din economii mari lovite mai puternic de recesiune, precum Italia, Spania sau Grecia.

Desi imigrantii polonezi sunt mult mai numerosi decat romanii, compatriotii nostri sunt mult mai prezenti in Germania decat vecinii de la sud de Dunare sau fata de unguri.

Italienii si spaniolii ocupa onorabilul loc 5, respectiv 6, in timp ce turcii au fost depasiti chiar si de americani.

Majoritatea imigrantilor se indreapta spre Berlin si regiunile instarite din sudul Germaniei, orasele Bremen, Munchen, Stuttgart si Hamburg si Cologne fiind printre cele mai dorite orase in care sa isi incerce norocul in gasirea unui job.

Desi este prima economie a Europei, piata muncii din Germania nu este atat de primitoare, Berlinul si regiunile invecinate inregistrand cifre ale somajului de peste 8%.

Cele mai multe joburi se gasesc in zonele de sud, unde somajul este mai mic de 4%, venitul pe gospodarie fiind pe masura, peste 26.000 euro.

Germania este considerata locomotiva economiei europene, cu un PIB de 2.666 miliarde euro in 2012, la o distanta importanta fata de principalele urmaritoare, Franta (2.032 miliarde euro) si Marea Britanie (1.927 miliarde euro).

Sursa grafic: BBC

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri