Directorii marilor banci de pe Wall Street, inclusiv Goldman Sachs si JPMorgan, se vor intalni miercuri cu presedintele SUA, Barack Obama, pentru a discuta despre impasul negocierilor din Congres privind bugetul federal si despre cresterea limitei de indatorare a Statelor Unite, potrivit Bloomberg.

Casa Alba a ordonat o oprire partiala a activitatii agentiilor federale americane, luni, cu putin timp inainte de miezul noptii (07:00 ora Romaniei), Congresul nereusind sa voteze un buget inaintea orei limita din cauza pozitiilor ireconciliabile ale Partidului Republican, majoritar in Camera Reprezentantilor, si Partidului Democrat, care controleaza Senatul, noteaza Mediafax.

Vizita bancherilor la Casa Alba, confirmata de mai multe surse, a fost aranjata de Formul pentru Servicii Financiare, o organizatie care include directorii generali ai celor mai mari 19 banci si companii de asigurari din SUA. Cei mai multi dintre membrii forumului vor participa la intrevederea cu presedintele, urmand sa aiba si o intalnire cu secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew.

Detaliile intalnirilor nu sunt inca finalizate, au spus sursele citate de Bloomberg.

Printre personajele importante asteptate sa participe se afla seful Goldman Sachs - Lloyd Blankfein, cel al JPMorgan - Jamie Dimon, directorul Citigroup - Michael Corbat, precum si seful Deutsche Bank - Anshu Jain si cel al Bank of America - Brian Moynihan.

Un oficial al Casei Albe a confirmat, sub conditia pastrarii anonimatului, intalnirea si a afirmat ca participantii vor discuta o gama ampla de chestiuni economice. Un purtator de cuvant al Formului pentru Servicii Financiare a refuzat sa comenteze.

In timp ce multe firme de pe Wall Street au evitat sa intre in atentia publicului dupa criza financiara din 2008, directorii unor banci importante au facut declaratii asupra pericolelor unei lupte politice prelungite pe chestiuni fiscale.

Pe langa Obama si Lew, sefii companiilor de pe Wall Street vor discuta si cu Mike Crapo, cel mai important republican din Comisia pentru Banci a Senatului, precum si cu Jeb Hensarling, presedintele republican al Comisiei pentru Servicii Financiare din Camera Reprezentantilor, au afirmat surse din industrie.

Guvernul federal al SUA a pus in aplicare prima oprire partiala a activitatii din ultimii 17 ani, dupa ce Partidul Republican, care controleaza Camrera Reprezentantilor, nu s-a putut pune de acord cu Partidul Democrat, majoritar in Senat, asupra unei legi care sa asigure statului fonduri de urgenta, pentru o perioada scurta de timp, in lipsa votarii bugetului. Republicanii cer in schimbul asigurarii fiantarii modificarea unei legi in domeniul sanatatii adoptate in 2010.

Blocarea partiala a activitatii ar incetini initial cresterea economica, intrucat productia pierduta in urma trimiterii unei parti a angajatilor federali in concedii este scazuta din PIB. Economistii estimeaza ca intre 800.000 si 1 milion din cei peste 2 milioane de angajati ai statului vor intra fortat in concediu.

Oprirea activitatii statului federal va cauza intr-o prima perioada pierderi de 300 milioane de dolari pe zi economiei SUA, potrivit estimarilor firmei de cercetare IHS.

Congresul si Casa Alba se vor confrunta in octombrie si in privinta cresterii plafonului de indatorare a tarii. Trezoreria americana a anuntat ca nu va mai putea imprumuta bani dupa 17 octombrie, daca limita nu este extinsa. Secretarul Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat ca esecul unei cresteri a plafonului de indatorare ar risca intrarea SUA in incapacitate de plata, cu efect "catastrofic".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri