Personalitati ruse, inclusiv deputatul si celebrul cantaret Iosif Kobzon, au anuntat marti ca au propus candidatura lui Vladimir Putin la Premiul Nobel pentru Pace, pentru rolul jucat de presedintele rus in criza siriana, relateaza AFP.

"Daca situatia din Siria nu s-ar fi stabilizat, ar fi izbucnit al treilea razboi mondial. Iata ce ne-a permis Putin sa evitam", a declarat, intr-o conferinta de presa la Moscova, Beslan Kobahia, un reprezentant al unei organizatii ruse care militeaza pentru "uniunea spirituala si cooperarea popoarelor lumii", aflata la originea initiativei, noteaza Mediafax.

Deputatul Iosif Kobzon, un cantaret celebru din perioada sovietica, a sustinut initiativa.

"Ma simt deranjat ca (presedintele Statelor Unite) Barack Obama, care a initiat si aprobat agresiuni ca cele comise in Irak sau in Afganistan, a primit acest premiu, iar Vladimir Putin al nostru nu", a declarat el.

"Presedintele nostru, care a facut totul pentru a opri razboiul (...), merita mai mult acest premiu", a apreciat cantaretul, in varsta de 76 de ani, numit uneori de presa "Frank Sinatra rus", din cauza vocii puternice, dar si unei reputatii "sulfuroase", care i-a adus o interdictie de sejur in Statele Unite.

"Vladimir Putin este un politician intelept si echilibrat, ceea ce corespunde statutului unui laureat al Premiului Nobel", se subliniaza in textul propunerii trimise la Oslo pe 16 septembrie, potrivit semnatarilor acesteia.

Nominalizarile in vederea acordarii acestei inalte distrinctii sunt, in general, rezultatul unor propuneri argumentate si detaliate, emise de membri ai Parlamentelor, dar si ai unor cercuri de profesori universitari in domeniile geopolitic, drept si stiinte politice sau de catre fosti laureati ai premiului.

Laureatul Premiului Nobel pentru Pace in 1990, fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, foarte critic fata de Putin, chiar daca a sustinut unele dintre luarile de pozitie ale acestuia in domeniul politicii externe, nu s-a asociat acestei initiative.

"Pozitia sa este contrara pozitiei noastre", a declarat Taras Samba, prim-vicepresedintele Academiei si unul dintre semnatarii scrisorii.
Kremlinul nu era la curent cu initiativa, a declarat purtatorul de cuvant Dmitri Peskov, citat de agentia Itar-Tass.

Presedintele american Barack Obama a primit Premiul Nobel pentru Pace in 2009 pentru ca a "creat un nou climat in politica internationala".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri