Guvernul rus va retine temporar suma de 7,6 mld. dolari ce reprezinta economii ale populatiei la fondurile private de pensii, potrivit WSJ, pe o perioada destinata unei anchete privind siguranta sistemului, insa criticii regimului sustin ca aceasta decizie seamana mai degraba cu o "confiscare" ce vizeaza finantarea unui deficit al bugetului de stat.

Prim-ministru, Dmitri Medvedev (foto), a comunicat ministrilor, ca Guvernul trebuie sa verifice daca banii pe care rusii ii vireaza catre fondurile de pensii private sunt in siguranta. Pentru a realiza acest lucru, vor fi confiscati 244 miliarde ruble (7,6 miliarde dolari) din fondurile private de pensii, care vor fi virati ulterior in fondul public de pensii.

Fondurile de pensii din Rusia detin mai mult de 100 de miliarde de dolari in active. Aproape jumatate din aceste fonduri reprezinta contributii obligatorii gestionate banca VEB, unde actionar este chiar statul. Fondurile private de pensii si fondurile afiliate cu companii controlate de stat detin restul.

Oficialii guvernamentali spun totusi ca vor retine acesti bani numai pentru un an, perioada in care sunt efectuate controalele. Dar analistii spun insa Guvernul va fi tentat sa foloseasca banii pentru ajusta deficitul din sistemul public de pensii.

Economia Rusiei se confrunta cu o crestere scazuta pe fondul investitiilor reduse si a cererii slabe pentru exporturile marfuri. Ca urmare, Guvernul se lupta sa gaseasca alte surse de finantare pentru a sustine angajamentele privind cheltuielile. Tot pentru a aduce mai multi bani la buget, companiile controlate de stat vor vira, de asemenea, o pondere 35% din profiturile obtinute sub forma de dividende, comparativ cu procentul curent de 25%.

Rusia a incercat ani de zile cu fara prea mare succes de a reforma sistemul public de pensii. Analistii spun ca aceasta decizie insa in ceea ce priveste fondurile private de pensii a venit subit si nu a fost explicata in mod clar. Nu este de asemenea, clara inca modalitatea prin care fondurile private de pensii din Rusia isi vor primi banii in viitor.

Citeste si: Pensiile private au devenit pusculita personala a statelor risipitoare

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri