Rusia a lansat o ofensiva de ultim moment pentru a impiedica Ucraina sa incheie un acord de asociere cu Uniunea Europeana, in conditiile in care presedintele Vladimir Putin vrea sa isi salveze visul de a crea un spatiu economic comun in fosta Uniune Sovietica, relateaza Bloomberg.

In timp ce Ucraina se indreapta spre un acord cu UE, Rusia a blocat unele importuri si a trimis recent mii de soldati pentru exercitii militare in apropierea granitelor celor trei state baltice care au aderat la blocul comunitar in 2004, noteaza Mediafax.

Pactul de asociere UE-Ucraina urmeaza sa fie semnat luna viitoare in Lituania, alaturi de acorduri similare ale Uniunii cu Georgia si Republica Moldova. Acordul ar fi un nou pas al Ucrainei in incercarea de a se elibera de fostul sau stapan sovietic si implica riscuri pentru ambele parti.

Pentru Putin, acordul este un pericol pentru planul sau de a crea un bloc economic care sa rivalizeze cu UE.

Ucraina considera ca legaturile mai stranse cu UE vor compensa riscul unei riposte din partea Rusiei, care cumpara un sfert din exporturile sale si ii livreaza 60% din necesarul de gaze.

"Fara Ucraina ar fi dificil de construit noul edificiu euroasiatic al lui Putin. Daca Rusia poate convinge alte tari sa i se alature doar prin forta, si nu prin puterea de persuasiune, va fi foarte dificil sa realizeze ceva", a declarat Fredrik Erixon, director al Centrului European pentru Politica Economica Internationala din Bruxelles.

Ucraina, care incearca sa depaseasca o disputa cu UE legata de soarta fostului premier Iulia Timosenko, aflata in inchisoare, vrea sa semneze un acord de asociere si un acord de comert liber cu UE la un summit care va avea loc la Vilnius, capitala Lituaniei, pe 28-29 noiembrie.

Acordul este in lucru din 2008 si ar impiedica Ucraina sa intre in uniunea vamala a Rusiei cu Kazahstan si Belarus.

Rusia se opune acordului si a impus in august, temporar, controale mai stricte asupra exporturilor ucrainene, dupa ce a interzis unele produse ale fabricii de ciocolata Rosen, detinuta de fostul ministru al economiei Petro Porosenko, sustinator al apropierii de UE.

Nu este primul conflict dintre cele doua tari din perioada post-comunista, Rusia blocand de doua ori, in timpul iernii, livrarile de gaze care tranziteaza Ucraina catre consumatorii europeni.

Moody’s a redus luna trecuta ratingul Ucrainei la nivelul Caa1, din cauza riscurilor implicate de deteriorarea relatiilor cu Rusia.

Un sfert din exporturile Ucrainei merg in Rusia si o proportie similara in UE, potrivit institutului de statistica de la Kiev.

Circa jumatate dintre ucraineni sustin ca tara lor sa intre in uniunea vamala cu Rusia, potrivit unui sondaj realizat in septembrie de Eurasian Development Bank.

Peste 90% din termenii acordului de comert liber vor fi aplicati imediat dupa ce Ucraina va finaliza toate procedurile interne, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe din Lituania, care detine presedintia prin rotatie a UE.

Putin a avertizat Ucraina ca legaturile mai apropiate cu Uniunea Europeana vor avea consecinte.

"Daca vom vedea ca semnarea documentului ne va afecta piata, atunci va trebui sa luam masuri pentru a o proteja", a spus recent Putin. Presedintele a mai avertizat ca semnarea acordului de asociere ar putea sa deterioreze balanta comerciala a Ucrainei.

Rusia a organizat in septembrie exercitii militare cu circa 12.000 de soldati in regiunea baltica, in conditiile in care Lituania promoveaza puternic apropiarea Ucrainei de UE.

La inceputul acestei saptamani, Rusia a blocat si importurile de lactate din Lituania, motivand ca exista probleme de siguranta.

Pe de alta parte, Rusia este pregatita sa reduca cu 30% taxele vamale aplicate exporturilor de gaze in Armenia, tara care a renuntat luna trecuta la planurile de asociere cu UE, optand pentru uniunea vamala cu statul rus.

Atragerea Armeniei este un succes palid fata de perspectiva pierderii Ucrainei, a doua cea mai populata tara din fosta URSS, cu 45 de milioane de locuitori si un element major al obiectivului uniunii euroasiatice.

Putin, fost ofiter KGB, considera ca prabusirea Uniunii Sovietice in 1991 a fost cea mai mare catastrofa geopolitica a secolului XX.

"Avem o mostenire uriasa de la URSS, infrastructura, specializarea industriala, o limba comuna si spatiu cultural si stiintific", a spus Putin in 2011, el considerand ca aceste resurse trebuie folosite in comun, pentru dezvoltare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri