Investitorii care detin titluri de stat emise de Trezoreria SUA si care ajung la scadenta joi sunt din ce in ce mai ingrijorati ca nu vor fi platiti, dupa ce Congresul american nu a ajuns inca la un acord care sa permita cresterea limitei de indatorare a tarii, scrie Bloomberg, potrivit Mediafax.

Randamentul titlurilor care ajung la maturitate joi, ziua in care secretarul de stat al Trezoreriei, Jacob J. Lew, a declarat ca va fi epuizata capacitatea pentru noi imprumuturi, a crescut cu 0,12 puncte procentuale, la 0,32% pe parcursul zilei de marti in SUA. Titlurile, emise cu un an in urma, s-au tranzactionat la o rata negativa de -0,01% la sfarsitul lunii septembrie.

"Asa se manifesta teama. (...) Piata ia in considerare o intarziere de una sau mai multe zile", a declarat Marc Fovinci, analist la Ferguson Wellman Capital Management. Firma de investitii detine tittluri scadente la 31 octombrie in valoare de 500.000 de dolari.

Lew a avertizat Congresul saptamana trecuta ca masurile extraordinare folosite pentru a evita atingerea limitei de indatorare "vor fi epuizate nu mai tarziu de 17 octombrie", iar Trezoreria va mai avea lichiditati de 30 de miliarde de dolari pentru plata obligatiilor, in cazul in care Congresul nu ajunge la un acord pentru majorarea plafonului de imprumut, in prezent la 16.700 de miliarde de dolari.

Fitch ar putea sa scada ratingul SUA

Agentia de evaluare financiara Fitch ia in considerare sa revizuiasca ratingul "AAA" al SUA, in prezent cel mai bun posibil, pentru o posibila scadere, invocand esecul autoritatilor de a creste plafonul de indatorare inaintea termenului limita de joi.

Fitch este singura dintre marile agentii de rating, in randul carora se afla si Moody's si Standard & Poor's (S&P), care evaluzeaza inca bonitatea SUA cu cel mai ridicat calificativ posibil. S&P, care a retrogradat SUA in 2011, nu se asteapta sa reduca din nou ratingul, in timp ce Moody's a afirmat ca o revizuire negativa este putin probabila.

Trezoreria ar trebui sa aiba suficienti bani pentru a plati titlurile scadente joi, a declarat Ira Jersey, analist la Credit Suisse Group. Banca elvetiana este unul dintre cei 21 de dealeri primari, obligati sa liciteze la emisiunile de titluri. Trezoreria a atras fonduri noi de 13 miliarde de dolari prin vanzarea miercuri de titluri in valoare de 65 de miliarde de dolari, pe perioade de trei si sase luni, astfel ca statul american ar trebui sa ramana cu lichiditati de 40 de miliarde de dolari odata cu achitarea scadentelor de joi.

"Dupa asta, statul ramane pe ultimii litri de benzina. Dupa 24 octombrie, va mai functiona pe vapori de benzina", a spus Jersey.

Umatoarea scadenta dupa 17 octombrie este programata pe 24 octombrie, cand Trezoreria trebuie sa plateasca 93 de miliarde de dolari. Randamentul titlurilor scadente la 24 octombrie a crescut cu 0,2 puncte procntuale, la 0,46%, insa a urcat pana la 0,51%, cel mai ridicat nivel de la vanzarea titlurilor in aprilie. Randamentul a fost negativ cel mai recent la sfarsitul lunii septembrie.

Trezoreria americana are programate miercuri emisiuni de 68 miliarde de dolari

Liderii din senatul american au reluat negocierile pentru cresterea plafonului de indatorare si deblocarea activitatii unor agentii ale statului federal, dupa ce Camera Reprezentantilor a renuntat la un vot asupra proriului plan.

Liderul democratilor din Senat, Harry Reid, si cel al republicanilor, Mitch McConnell, au suspendat anterior discutiile in timp ce Camera pregatea votul propriului plan. Propunerea din Camera Reprezentantilor nu a inclus niciuna dintre conditiile initiale ale republicanilor pentru deblocarea activitatii statului si cresterea plafonului de indatorare.

Un acord conturat in Senat ar asigura statului finantare pana la 15 ianuarie si ar suspenda plafonul de indatorare pana la 7 februarie. Trezoreria ar putea folosi masuri extraordinare sa ma amane atingerea limitei de indatorare inca o luna dupa 7 februarie.

Centrul pentru Politici Bipartizane din Washington estimeaza ca Trezoreria va ajunge in situatia de a nu mai putea achita la timp datoriile in intervalul 22 octombrie-1 noiembrie. Chiar daca Trezoreria va putea amana cu cateva zile data la care va intra in incapacitate de plata, dar nu va putea impinge probabil termenul dupa in noiembrie, intrucat are programate la ssfarsitul lunii octombrie mai multe plati mari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri