Bursele din Statele Unite si Asia au crescut puternic dupa ce Congresul american a deblocat activitatea guvernului si a ridicat plafonul datoriei de stat, cel putin pana la inceputul anului viitor, evitand astfel riscul unui default (incetare de plati) al Statelor Unite.

Intelegerea a trecut miercuri de cele doua camere ale Congresului cu majoritati semnificative: 81 de voturi "pentru", fata de 18 "impotriva" in Senat, respectiv 285 "pentru" si 144 "impotriva" in Camera Reprezentantilor, potrivit Bloomberg.

Partidul Democrat, aflat la putere, are majoritatea in Senat, iar Partidul Republican controleaza Camera Reprezentantilor, noteaza Mediafax.

Presedintele Barack Obama a promulgat rapid acordul, care asigura bugetul pana la 15 ianuarie si suspenda plafonul datoriei de stat pana pe 7 februarie.

Astfel, angajatii guvernului federal trimisi in somaj tehnic la inceputul lunii octombrie pot reveni la lucru incepand chiar de joi, iar Trezoreria poate continua operatiunile in regim normal, platind si refinantand datoriile statului.

"Vom incepe imediat sa redeschidem operatiunile guvernului si putem incepe sa inlaturam acest nor de incertitudine si neliniste care a coborat asupra afacerilor noastre si asupra poporului american", a declarat Obama miercuri seara la Casa Alba, dupa votul din Senat.

Intelegerea a venit dupa ce congresmenii Partidului Republican au renuntat sa impuna puterii conditii in schimbul deblocarii activitatii guvernului si ridicarii plafonului datoriei de stat. Principala revendicare a opozitiei este reducerea finantarii programului de asigurari accesibile de sanatate supranumit "Obamacare". Reforma in sanatate a reprezentat cea mai importanta reusita a presedintelui Obama in primul mandat.

Acordul este insa unul temporar, care amana pentru scurt timp dezbaterea privind componenta bugetului si reducerea deficitului bugetar. Cele doua aripi din Congres nu par sa fie mai aproape de rezolvarea divergentelor profunde legate de modul in care guvernul ar trebui sa cheltuiasca banul public sau masurile necesare pentru reducerea deficitului bugetar. Distanta dintre "combatanti" este mai vizibila in Camera, unde numarul congresmenilor care adopta o pozitie moderata, fiind deschisi compromisului, este tot mai mic.

Primul termen pentru reluarea negocierilor privind bugetul este 13 decembrie, fiind asteptate noi dueluri pe tema taxelor si cheltuielilor publice pe programe de securitate sociala si servicii de sanatate pentru populatia cu venituri mici.

Amanarea deciziilor pana in ultimul moment si "guvernarea de criza" au devenit practici obisnuite la Washington, astfel ca pietele financiare nu au afisat reactii negative semnificative in ultima perioada, investitorii anticipand ca impasul avea sa fie depasit, asa cum s-a intamplat si in timpul disputei din 2011 privind plafonul datoriei de stat.

Actiunile din SUA au crescut miercuri dupa aparitia primelor informatii privind acordul din Congres. Indicele Standard & Poor's a urcat cu 1,4%, aproape de un nivel record, iar Dow Jones Industrial Average a afisat un avans similar.

Pietele asiatice, masurate de indicele MSCI Asia Pacific, au urcat cu 0,7% dupa votul legislativului american, aproape de cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni.

Indicele Bloomberg al dolarului SUA, care evalueaza performantele monedei americane in raport cu 10 valute de referinta, a scazut cu 0,2%. Randamentul titlurilor de Trezorerie SUA cu maturitatea la 10 ani a scazut pe piata secundara cu un punct de baza, sau 0,01 puncte procentuale, la 2,65%.

Agentiile guvernului federal au primit instructiuni sa reia joi activitatea, iar angajatii trimisi in somaj tehnic au fost informati ca pot reveni la lucru.

Criza politica a costat miliarde de dolari. Suspendarea partiala a activitatii guvernului timp de 16 zile a taiat cu 0,6 puncte procentuale cresterea economica a SUA in trimestrul al patrulea, reducand PIB-ul cu 24 miliarde de dolari, potrivit estimarilor agentiei de rating Standard & Poor's. S&P atribuie Statelor Unite ratingul "AA+", dupa ce a luat in vara anului 2011 decizia istorica de a inrautati calificativul de top "AAA", pe fondul impasului politic din acea perioada privind plafonul datoriei de stat.

Un raport al Macroeconomic Advisers pregatit pentru Fundatia Peter G. Peterson releva ca disputele de la Washington privind bugetul au redus cresterea economica a SUA cu aproximativ 0,3 puncte procentuale pe an incepand din 2009. Expertii estimeaza de asemenea ca disputa solutionata temporar miercuri a contribuit cu aproximativ jumatate de punct procentual la somajul din SUA in acest an, afectand circa 900.000 de locuri de munca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri