Luxemburg, al doilea mare centru international pentru fonduri de investitii si pe locul al 13-lea pe piata financiara mondiala, este in cautarea unui nou model financiar care sa genereze prosperitate economica, in perspectiva renuntarii la secretul bancar in 2015, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

In 2008, inaintea crizei financiare, sectorul financiar asigura aproape jumatate din veniturile fiscale ale tarii. Bancile Marelui Ducat vor sa scape de imaginea de centru financiar offshore, de paradis fiscal putin interesat de provenienta capitalului.

"Piata noastra financiara nu traieste din bani negri si nici din frauda fiscala", a spus premierul Jean-Claude Juncker in primavara, cand a anuntat eliminarea secretului bancar si acceptarea schimbului automat de informatii in acest domeniul fiscal, de la 1 ianuarie 2015.

Decizia a creat insa o unda de soc pe piata finaciara din Ducat si a provocat retrageri masive de capital din partea clientilor straini.

"Impactul exact asupra pietei financiare este incert, in acest moment", potrivit unui raport al bancii centrale din Luxemburg, de la inceputul acestei luni.

Peste jumatate din cele 120 de banci care opereaza in tara in domeniul administrarii averilor ar putea disparea, considera un avocat specializat in domeniul fiscal.

Aprobarea de catre Luxemburg a schimbului automat de informatii fiscale de la 1 ianuarie 2015, privind conturile detinute de non-rezidenti, obliga bancile sa faca ordine. Astfel, bancile nu pastreaza decat clientii care au declarat autoritatilor fiscale din tarile de origine existenta conturilor din Luxemburg, iar restul sunt invitati sa plece.

Bancile din Luxemburg trebuie sa se concentreze in aceste conditii pe clientii cu averi mai mari, de 20-30 de milioane de euro, segment unde exista o concurenta puternica din partea Elvetiei, precum si a unor noi jucatori, proveniti in special din Asia.

Un studiu realizat de compania de consultanta PWC arata ca activitatile de administrare a averilor din Luxemburg se afla la o rascruce, cu o crestere estimata pentru 2014 la 7%, comparativ cu 18% in Elvetia si 21% in Singapore si Hong Kong.

O alta caracteristica a Luxembugului este ca majoritatea deponentilor straini provin din Europa, mai ales din Franta, Belgia si Germania, astfel ca sectorul financiar al tarii trebuie sa se diversifice si sa se internationalizeze. Piata financiara a Ducatului vrea sa devina o platforma internationala de tranzactionare a yuanului. Doua grupuri bancare chineze au deja operatiuni in Luxemburg, iar alte doua urmeaza sa intre pe aceasta piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri