Fuziunea dintre New York Stock Exchange si Euronext ar putea conduce la crearea unei noi burse de valori in Londra, a declarat presedintele bursei de valori din New York, John Thain, citat de Financial Times.
Crearea unui nou operator bursier la Londra a fost o optiune in situatia in care combinatia NYSE-Euronext nu va furniza suficiente listari internationale.

Bursa din New York (NYSE) si operatorul bursier paneuropean Euronext, ce regrupeaza bursele din Paris, Bruxelles, Amsterdam si Lisabona, au anuntat, la inceputul lunii, ca au cazut de acord cu privire la termenii fuziunii lor, pentru o suma de aproximativ 10 miliarde dolari, informeaza Rompres.

New York Stock Exchange a prezentat, la 22 mai, o oferta de preluare care a fost primita favorabil de conducerea Euronext. in comunicatul difuzat joi seara, cele doua parti au indicat ca s-au inteles cu privire la detaliile acestei operatiuni care va crea o veritabila piata financiara transatlantica.

Noua societate, botezata Nyse Euronext, va fi o societate holding de drept american, ale carei actiuni vor fi cotate in dolari la bursa din New York si in euro la bursa din Paris. Sediul american al Nyse Euronext va fi la New York, iar sediul international va fi impartit intre Paris si Amsterdam, avand la Londra centrul pentru activitatile pe pietele de produse derivate.

Euronext a achizitionat in luna ianuarie 2002 piata londoneza de produse derivate London International Financial Futures and Options Exchange (LIFFE).

Fuziunea dintre NYSE si Euronext, care este de fapt o preluare a Euronext de catre NYSE, va crea o societate cu o capitalizare bursiera de aproximativ 20 miliarde dolari (15 miliarde euro), iar valoarea tuturor societatilor cotate la noua platforma va fi de aproximativ 27.000 miliarde dolari (21.000 miliarde euro).

Activitatile din SUA vor fi plasate sub supravegherea Comisiei americane pentru supravegherea activitatilor bursiere (SEC), iar cele din Europa vor fi supravegheate de actualele autoritati europene de reglementare.

Operatorul bursier american Nasdaq Stock Market Inc. a anuntat, in a doua jumatate a lunii trecute, ca si-a majorat la 25,1 la suta, participatia in bursa de valori din Londra (London Stock Exchange-LSE), consolidandu-si astfel pozitia de cel mai mare actionar la bursa londoneza.

Detinerea de peste 25 de procente indica faptul ca operatorul bursier american are acum posibilitatea de a bloca actiunile in LSE, adica beneficiaza de dreptul de veto cand e vorba de anumite rezolutii sau de schimbarea unor articole ale asociatiei de actionari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri