Perspectivele slabe privind evolutia cererii interne si, implicit, a fluxurilor comerciale din pietele emergente sunt de asteptat sa genereze un ritm mai mic de crestere a PIB-ului acestor economii in 2014, corelat cu o depreciere accentuata a multor monede din acest piete.

"Previziunile noastre pentru pietele emergente au fost revizuite in scadere semnificativa fata de iulie 2013. In ciuda cresterii constante din ultimii cativa ani, pietele emergente au fost grav afectate de presiunile externe. Scaderea cererii interne si ingrijorarile legate de deficientele structurale vor contribui, de asemenea, la incetinirea cresterii", afirma Rain Newton-Smith, consultant economic senior EY in cadrul raportului Rapid-Growth Markets Forecast.

Intrarea in zona de risc a determinat o depreciere accentuata a multor monede din pietele emergente, o crestere brusca a costului obligatiunilor si performante slabe ale actiunilor.

Conform studiului EY, pentru anul viitor este de asteptat o crestere de doar 4,7%, considerabil mai mica decat valoarea de 5,7% prognozata in iulie 2013. Aceasta scadere este determinata de revizuirile in scadere pentru America Latina si Asia.

Guvernele statelor emergente trebuie sa introduca reforme structurale si sa relaxeze restrictiile de reglementare pentru a restabili increderea investitorilor. Ar fi oportun ca aceste masuri sa fie demarate acum, de vreme ce S.U.A. si-a amanat recent programul de relaxare a politicilor monetare pentru anul viitor si se observa un optimism sporit in pietele dezvoltate care poate genera fluxuri de capital catre pietele cu crestere rapida. Este crucial pentru pietele emergente sa profite din plin de deprecierea monedelor lor pentru a obtine beneficii in sectoarele care exporta si sa devina mai competitive prin operarea schimbarilor de politici care se impun.

Deprecierea monedelor - o provocare in plus pentru pietele emergente

India, Indonezia, Turcia si Brazilia se confrunta atat cu deprecierea brusca a monedelor lor, cat si cu inasprirea politicilor monetare, pe fondul unei cresteri slabe ca urmare a presiunilor externe.

Toate aceste tari, la fel ca Argentina si Egipt, prezinta elementele de vulnerabilitate ale monedei si sunt sensibile la alte crize financiare, potrivit hartii cu puncte fierbinti realizata in cadrul studiului. Aceasta face un clasament al pietelor emergente vulnerabile in functie de sapte indicatori de risc.

Provocarile comune cu care se confrunta aceste tari sunt deficitele relativ mari de cont curent, nivelurile datoriei publice si ale inflatiei. Reformele economice vor fi necesare aici pentru a asigura o crestere sustenabila pe mai departe.

Prin contrast, tarile din Orientul Mijlociu, cum ar fi Arabia Saudita, Qatar si Emiratele Arabe Unite inregistreaza o crestere robusta, cu rate scazute ale datoriei guvernamentale si ale datoriei externe.

Inflatia ridicata si presiunea imprumuturilor afecteaza investitiile si consumul

In timp ce o parte dintre monedele statelor emergente si pietele lor de capital incep sa-si revina, impactul scaderii de pe pietele financiare se va resimti in urmatoarea perioada.

Deprecierea monedelor si cresterea primelor de risc s-au adaugat provocarilor curente cu care se confrunta economiile emergente, mai ales ca valutele mai slabe aduc o presiune in plus fata de cele inflationiste.

Cresterile inregistrate in costul obligatiunilor si in ratele oficiale ale dobanzii au generat o scumpire a creditarii (atat in moneda locala, cat si straina) pentru guvernele statelor emergente, companii si gospodarii.

"Costul mai ridicat al imprumuturilor se va traduce in investitii mai mici. Consumul va fi afectat de deteriorarea bunastarii financiare, de costul mai mare al creditului de consum si de cresterea preturilor pentru bunurile de import, in special pentru bunuri de consum. Toate aceste provocari vor conduce la o crestere mult mai slaba decat cea asteptata in pietele emergente in anul viitor", spune Rain Newton-Smith.

Perspectivele Chinei sunt mai optimiste decat alte state BRIC

In timp ce pentru multe dintre pietele emergente perspectivele economice sunt modeste, acestea sunt mai optimiste in cazul Chinei. Rata mai mica de crestere inregistrata de China este cauzata de efortul deliberat facut de guvern si banca centrala pentru a pondera cresterea rapida a creditarii si pentru a aseza economia pe o traiectorie sustenabila de crestere. Reforma sectorului financiar si dezvoltarea zonei de liber schimb din Shanghai reprezinta, de asemenea, puncte forte de stimulare a comertului si inovatiei in China.

Desi perspectivele Chinei sunt mai degraba pozitive, exista provocari semnificative pentru alte state din grupul BRIC. Brazilia se mentine sub influenta unei cresteri scazute si a unei dinamici ridicate a inflatiei, nivelul acesteia din urma fiind estimat la peste 6% in acest an, in conditiile in care cresterea economica va fi cu mult sub 3%. Este de asemenea de asteptat ca ratele dobanzilor sa creasca in continuare, ceea ce ar putea impiedica cresterea investitiilor.

Raportul prognozeaza o scadere semnificativa a cresterii in Rusia, de 1,4%, sub valoarea de 2,7% estimata in luna iulie. Preocuparile referitoare la profilul demografic si ritmul limitat de reforme politice in anumite sectoare raman, desi cresterea PIB-ului pe termen mai lung se va reflecta intr-un nivel al acestuia de aproape 4%.

Nivelul de crestere a PIB-ului in India a scazut la 5% in 2012, comparativ cu aproape 9% inregistrat in perioada 2005-2010. Atat inflatia cat si deficitul de cont curent raman ridicate. Problemele se mentin in pofida anunturilor de imbunatatire a eficientei facute de India in ultimele luni. Pentru a-si imbunatati mediul de business, India are nevoie de un nivel mai mare al investitiilor in infrastructura.

Mai multe politici publice sunt necesare pentru a stimula cresterea

Prognoza EY subliniaza faptul ca in cazul multor politici publice din tarile emergente, accentul a fost pus pe un termen prea scurt in privinta fluxurilor valutare, in loc sa fie vizata cresterea pe termen mediu. In plus, avand in vedere faptul ca in unele dintre cele mai mari piete emergente vor avea loc alegeri electorale in anul care urmeaza, obtinerea unui consens politic pentru sustinerea reformelor economice a fost mai dificila.

In urmatorii trei ani, vom asista la mai multe divergente privind perspectivele de crestere intre unele state emergente care sunt dispuse si capabile sa implementeze reforme economice care sa stimuleze cresterea si celelalte state emergente.

In timp ce tarile emergente nu mai par atat de rezistente, in Zona Euro recesiunea s-a incheiat. Europa s-a bucurat de o perioada de relativa stabilitate financiara in ultimele luni, iar revenirea economica, desi una inceata si dureroasa, a inceput.

Pentru Romania, FMI vede o crestere de 2% in 2013 si de 2,2% in 2014, comparativ cu o crestere de 2,3% in 2013 si 2,7% in 2014, mediile de crestere pentru economiile emergente din Europa, conform ultimei editii a FMI World Economic Outlook, din octombrie 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri