Fondurile straine care cauta oportunitati in Grecia ofera preturi "umilitoare", similare celor din Romania, pentru achizitia de imprumuturi neperformante aflate in portofoliile bancilor, in principal credite de consum, scrie cotidianul elen Kathimerini, potrivit Mediafax.

Preturile sunt "umilitoare", intrucat incep de la 1% din valoarea imprumuturilor la care nu s-au mai facut plati de doi ani si nu ajung niciodata la 10%, nici macar pentru creditele cu intarzieri in ultimul an, noteaza reprezentanti ai bancilor elene.

Ofertele sunt apropiate de cele pe care le primeste sistemul bancar din Romania, unde institutiile de credit au raportat recent vanzarea de portofolii de credite de consum la preturi incepand de la 0,5% pentru cele la care nu s-au efectuat plati o perioada mai lunga si ajungand pana la 10% pentru imprumuturile cu intarzieri de trei luni, au aratat sursele citate.

Preturile dezamagitor de mici din Grecia sunt atribuite perspectivelor economice slabe si estimarilor privind o rata ridicata a somajului, de care depinde eventuala recuperare, chiar si partiala, de fonduri de la datornici.

In incercarea de a gasi o modalitate de a scapa de creditele neperformante, bancile elene analizeaza crearea de portofolii de imprumuturi neperformante variate si cu valori diferite, pentru a incerca sa atraga preturi mai atractive.

Rata creditelor neperformante pe segmentul celor de consum se ridica, potrivit datelor oficiale la 45% din sold, insa neoficial este de 60%, noteaza Kathimerini.

Pana in prezent, niciuna dintre bancile elene nu a provizionat in totalitate creditele neperformante, cu exceptia celor la care intarzierile depasesc cinci ani.

Chiar daca fondurile care cumpara portofoliile de credite neperformante incearca sa ajunga la intelegeri cu datornicii pentru a recupera o parte a datoriei astfal incat sa obtina profit, sansele pentru un astfel de rezultat sunt tot mai mici, indiferent de cat de generoase sunt conditiile oferite.

Marile banci elene sunt prezente si in Romania. Astfel, Eurobank detine Bancpost, National Bank of Greece este prezenta prin Banca Romaneasca, iar Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri