Vanatoarea de evazionisti fiscali din Grecia, menita sa faca ordine in finantele publice si sa puna capat austeritatii, atrage mai multa manie din partea populatiei decat venituri mai mari la bugetul statului, relateaza Mediafax, care citeaza New York Times.

Inspectorii fiscali au descins in satul Archanes din Creta, in mijlocul unei sarbatori religioase, si au mers din restaurant in restaurant pentru verificarea registrelor si a facturilor. In scurt timp, clientii deranjati au intrat in conflict cu acestia, a avut loc un schimb de replici dure si s-au produs imbranceli, iar inspectorii inspaimantati au fost nevoiti sa fuga.
"Oamenii sunt atat de suparati si de saraci. Ce au cautat inspectorii aici? De ce nu se duc la pestii cei mari", a spus Nikolis Geniatakis, proprietarul unui restaurant situat in piata centrala, care a urmarit conflictul de peste drum.
De ani de zile analistii au subliniat faptul ca una dintre cele mai grave probleme a Greciei este evaziunea fiscala, care priveaza guvernul de fondurile mult-necesare.
Dar asa cum arata confruntarea din Archanes, eforturile de colectare a taxelor nu merg bine, gonirea inspectorilor nefiind o dovada a instaurarii domniei legii in economia elena.
Programul agresiv de colectare a impozitelor pare sa fi agravat problema, in loc sa instituie un sens al corectitudinii, alimentand nemultumirea publica fata de proprietarii de averi mari, considerati deseori drept principalii vinovati.
La inceputul crizei economice, oficialii eleni anticipau ca incasarile fiscale se vor imbunatati in curand si se laudau ca folosesc imagini aeriene pentru a identifica evazionistii care nu declara piscinele. Ei au avut in vedere si medicii care raportau venituri mici, dar care plateau chirii mari pentru locuinte in cartiere scumpe.
In pofida acestor eforturi si a introducerii a 22 de reglementari fiscale in ultimii doi ani, unii analisti pun sub semnul intrebarii progresele obtinute.
La sfarsitul lui 2011, arieratele fiscale totalizau 45 de miliarde de euro, un an mai tarziu 56 de miliarde euro, iar la sfarsitul lunii iulie a acestui an suma a urcat la 60 de miliarde de euro. Suma este echivalenta cu aproape o cincime din datoria publica.
Potrivit analistilor, multe dintre masurile de colectare a taxelor nu sunt eficiente, in special in cazul celor destinate bogatilor. Taxarea proprietarilor de yachturi, de exemplu, i-a determinat pe acestia sa isi ancoreze ambarcatiunile in alta parte, golind porturile elene.
Eforturile de reformare a sistemului fiscal au creat un amestec de legi care creeaza confuzie si care necesita luni daca nu ani pentru a fi inteles, sustin contabilii.
Consolidarea si reorganizarea autoritatilor fiscale, cu intentia de a face economii pe termen lung, a creat un cosmar administrativ pe termen scurt, dosarele parvenind institutiilor la cateva luni dupa mutare, potrivit sindicatelor.
O problema la fel de mare este nemultumirea tot mai mare a populatiei, soldata in unele cazuri cu amenintarea si gonirea inspectorilor fiscali, asa cum au patit inspectorii in Archanes.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri