NSA l-a spionat pe viitorul Papa Francisc inainte si in timpul conclavului in care acesta a fost ales ca succesor al lui Benedict XVI, scrie Mediafax, care citeaza The Telegraph.

Agentia americana de spionaj a monitorizat apelurile telefonice din si catre resedinta clericala din Roma, unde pe atunci Arhiepiscopul Jorge Mario Bergoglio a stat in timpul conclavului. Afirmatiile au fost facute de saptamanalul italian Panorama, care a spus ca NSA a monitorizat convorbirile telefonice ale mai multor episcopi si cardinali de la Vatican in preajma conclavului.

Informatiile astfel colectate au fost separate in patru categorii - "planuri de leadership", "amenintari pentru sistemul financiar", "obiective de politica externa" si "drepturile omului".

Potrivit unui raport, SUA au interceptat 46 de milioane de apeluri telefonice in Italia in intervalul 10 decembrie 2012 - 8 ianuarie 2013. La acea vreme, Benedict al XVI-lea era papa, ceea ce inseamna ca Vaticanul ar fi fost monitorizat in ultimele cateva saptamani ale pontificatului sau.

Exista temeri ca NSA a continuat sa asculte conversatiile prelatilor pana in ajunul conclavului din 12 martie 2013, scrie Panorama, adaugand ca exista suspiciuni ca si convorbirile viitorului papa ar fi putut fi monitorizate.

Sursa citata aminteste ca, potrivit Wikileaks, serviciile secrete americane ar fi fost interesate de arhiepiscopul Bergoglio inca din 2005.
Panorama mai relateaza si ca agentia americana a spionat convorbirile dintre personaje marcante de la Vatican referitor la alegerea unui nou sef al Bancii Vaticanului.

Intrebat in legatura cu aceste informatii purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a declarat ca nu are informatii pe acest subiect si ca nu este ingrijorat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri