Cererea mondiala de petrol va creste de la 86 milioane barili pe zi in acest an la aproximativ 118 milioane barili de petrol pe zi in 2030, estimeaza Agentia de Informatii privind Energia (EIA), biroul de statistica al Departamentului american al Energiei, informeaza Rompres.

"O mare parte din aceasta crestere a cererii mondiale de petrol este prognozata sa fie utilizata in sectorul transporturilor, domeniu in care exista putine alternative competitive la petrol", apreciaza EIA.

Pe regiuni, o mare parte din cerea mondiala de petrol in urmatorii 25 de ani va veni din partea statelor non-industrializate din Asia, in special din partea Chinei si Indiei.

Desi Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) va furniza si in 2030 cea mai mare parte din necesarul mondial de titei, procentul reprezentat de OPEC in totalul livrarilor va scadea de la 39,7 procente (aproximativ 34 milioane barili pe zi) in acest an la 38,4 procente (45,3 milioane barili pe zi) in 2030.

In schimb, productia petroliera a tarilor din Africa de Vest si Marea Caspica, tari care nu sunt membre OPEC, va creste exploziv, astfel ca peste 25 de ani aceste state vor controla o parte semnificativa din livrarile mondiale de petrol.

In cazul Norvegiei, cel mai mare producator de titei din Europa, productia petroliera ar urma sa scada de la 3,6 milioane barili pe zi in 2006 la 2,5 milioane barili pe zi in 2030.

In cazul SUA, cel mai mare consumator mondial de petrol, EIA estimeaza ca cererea va creste de la 20,8 milioane barili pe zi in 2006 la 27,6 milioane barili pe zi in 2030, ceea ce insemna ca SUA vor fi responsabile in 2030 pentru unu din fiecare patru barili de titei consumati zilnic la nivel mondial.

Pentru alte resurse energetice EIA prognozeaza ca in 2030 consumul mondial de gaz natural va ajunge la 182.000 de miliarde metri cubi, fata de 95.000 de miliarde metri cubi in 2003.

In plus, gradul de utilizare a carbunelui va inregistra un ritm de crestere anual de 2,5 procente.

Toate acestea ar putea sa se traduca printr-o crestere a emisiilor de dioxid de carbon de la 25 miliarde tone in 2003 la 43,7 miliarde tone in 2030.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri