Soldul creditelor neperformante la nivelul sistemului bancar din Grecia a crescut in acest an la 65 miliarde de euro, de peste doua ori nivelul capitalului, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers (PwC), citta de cotidianul elen Kathimerini.

Bancile detin capital de 30 de miliarde de euro. Procentajul creditelor neperformante a depasit in prezent 30% din soldul total al imprumuturilor, in urcare de la 25% la sfarsitul anului trecut si 18% in 2011, scrie Mediafax.

Bancile elene sunt, insa, reticente sa vanda portofoliile de credite neperformante, din cauza preturilor foarte mici oferite de investitori.

Fondurile straine care cauta oportunitati in Grecia ofera preturi "umilitoare", similare celor din Romania, pentru achizitia de imprumuturi neperformante aflate in portofoliile bancilor, in principal credite de consum, au declarat surse din sistemul bancar pentru Kathimerini.

Preturile sunt "umilitoare", intrucat incep de la 1% din valoarea imprumuturilor la care nu s-au mai facut plati de doi ani si nu ajung niciodata la 10%, nici macar pentru creditele cu intarzieri doar in ultimul an, noteaza reprezentanti ai bancilor elene.

Ofertele sunt apropiate de cele pe care le primeste sistemul bancar din Romania, unde institutiile de credit au raportat recent vanzarea de portofolii de credite de consum la preturi incepand de la 0,5% pentru cele la care nu s-au efectuat plati o perioada mai lunga si ajungand pana la 10% pentru imprumuturile cu intarzieri de trei luni, au aratat sursele citate.

Preturile dezamagitor de mici din Grecia sunt atribuite perspectivelor economice slabe si estimarilor privind o rata ridicata a somajului, de care depinde eventuala recuperare, chiar si partiala, de fonduri de la datornici.

Marile banci elene sunt prezente si in Romania. Astfel, Eurobank detine Bancpost, National Bank of Greece este prezenta prin Banca Romaneasca, iar Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri