Talibanii pakistanezi au numit duminica un lider interimar, pana la alegerea unui succesor al lui Hakimullah Mehsud, liderul rebeliunii islamiste, ucis intr-un atac cu un avion american fara pilot, relateaza AFP.

Hakimullah Mehsud, in varsta de aproximativ 30 de ani, promovat lider la gruparii Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) dupa moartea mentorului sau Baitullah Mehsud, a fost ucis vineri alaturi de patru apropiati de catre un avion fara pilot in apropiere de Miranshah, capitala Waziristanului de Nord, considerat centrul miscarii jihadiste in regiune, noteaza Mediafax.

Dupa funeraliile celor celor cinci barbati, talibanii s-au reunit pentru a alege un succesor al lui Mehsud, au declarat surse talibane pentru AFP.

"Inca nu am reusit sa alegem un nou lider al TTP. Seful Consiliului nostru central, Asmatullah Shaheen Bhittani, a fost numit lider interimar", a declarat duminica Shahidullah Shahid, un purtator de cuvant al talibanilor pakistanezi.

O serie de nume sunt deja evocate pentru preluarea conducerii miscarii, inclusiv ale lui Asmatullah Shaheen, Qari Walayat Mehsud - varul lui Hakimullah, Khan Said "Sajna" - actualul numar doi in ierarhia rebeliunii, Azam Tariq - un fost purtator de cuvant si mollahul Fazlullah - comandantul care, impreuna cu oamenii sai, a preluat controlul asupra Vaii Swat in perioada 2007-2009.

Tensiuni intre Washington si Islamabad

Moartea liderului TTP, miscare care a revendicat numeroase atentate, soldate cu mii de morti in Pakistan, in decursul a sase ani, este o lovitura grea atat pentru rebelii islamisti, cat si pentru Executivul pakistanez. Guvernul premierului Nawaz Sharif urma sa trimita o delegatie in zonele tribale, cu scopul de a discuta cu rebelii in vederea unor eventuale negocieri de pace.

"In ultimele sapte saptamani, noi am incercat, pas cu pas, sa contribuim la evolutia procesului care ar putea duce la instaurarea pacii in Pakistan, iar voi ce-ati facut?", a declarat sambata seara ministrul pakistanez de Interne, Chaudhry Nisar, adresandu-se Statelor Unite.

"Un lucru a fost dovedit astazi (vineri), si anume ca atacurile cu drone (avioane fara pilot) au sabotat intotdeauna eforturile organizarii unor negocieri de pace", a declarat Imran Khan, liderul PTI, principalul partid din cadrul Guvernului din Khyber Pakhtunkhwa, o provincie invecinata cu zonele tribale.
Autoritatile pakistaneze l-au convocat sambata pe ambasadorul Statelor Unite la Islamabad, Richard Olson.

Washingtonul a respins aceste acuzatii ale Islamabadului. Un oficial din cadrul Departamentului de Stat american a afirmat ca Pakistanul si Statele Unite au "un interes strategic de a pune capat violentelor".

Insa "decizia de a negocia sau nu cu TTP tine de afacerile interne ale Pakistanului", a adaugat acest oficial.

Totusi, potrivit unor dezvaluiri recente, Pakistanul sustine in secret, in decursul mai multor ani, atacurile cu avioane fara pilot conduse de catre americani pe teritoriul sau.

Cotidianul american The Washington Post a anuntat ca cel putin 65 de atacuri cu avioane fara pilot au fost discutate intre cele doua state, in special, in cadrul unor reuniuni de la ambasada Pakistanului la Washington, unde documentele secrete erau trimise direct oficialilor de la Islamabad.

Intr-unul dintre cazuri, documentele arata ca un atac din 2010 a fost realizat "la cererea Guvernului" pakistanez. Un alt document pune in evidenta o misiune comuna a celor doua state pentru urmarirea unei tinte.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri