Newyorkezii, care doreau schimbarea, l-au ales in mod masiv pe democratul de stanga Bill de Blasio sa ii succeada in functie primarului miliardar Michael Bloomberg, aflat la putere de 12 ani, relateaza AFP, citat de Mediafax.

De Blasio, un italiano-american in varsta de 52 de ani, casatorit cu o afro-americana, l-a zdrobit pe adversarul sau Joe Lhota, obtinand peste 70% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate inca partiale.

"Newyorkezii au cerut sus si tare o noua conducere a orasului, uniti de ideea ca niciun newyorkez nu trebuie sa fie lasat pe marginea drumului", a declarat de Blasio marti seara, multumind sustinatorilor, inconjurat de sotie si cei doi copii metisi, pe care i-a plasat in centrul campaniei electorale.

"Lupta impotriva inegalitatilor nu este usoara, nu a fost niciodata. Problemele nu vor fi rezolvate intr-o zi (...). Dar nu voi inceta niciodata sa lupt", a insistat el.

Anterior, dupa ce a votat in cartierul sau, Park Slope, in Brooklyn, de Blasio, pe care toate sondajele il prezentau ca invingator foarte detasat, i-a evocat deja pe "numerosii newyorkezi care lupta sa faca fata”. El si-a reafirmat hotararea de a se "indeparta de politicile epocii Bloomberg", intr-un oras in care inegalitatile sunt vertiginoase, dar care a fost transformat in mod profund in timpul mandatelor lui Bloomberg, devenind mai sigur, mai verde, mai sanatos si fiind vizitat anul trecut de un numar record de 52 de milioane de turisti.

Alegatorii, dintre care multi saluta bilantul lui Bloomberg, s-au prezentat la urne fara pasiune, dupa o campanie dura, dar fara suflu, in care de Blasio, mediator ales al orasului, fost consilier local in Brooklyn (2002 - 2009) si fost director al campaniei lui Hillary Clinton pentru Senat in 2000, s-a detasat abia tarziu.

In cursul campaniei, el a insistat pe larg asupra familiei sale multiculturale - sotia sa Chirlane McCray fiind o poeta, fosta lesbiana si activista, si cei doi copii ai lor, Dante, in varsta de 16 ani, si Chiara, in varsta de 18 ani - pe care a prezentat-o drept o "modern family", dupa exemplul unui oras multicultural, care are in prezent o populatie de 33,3% albi, 25,5% persoane de culoare, 28,6% hispanici si 12,7% asiatici.

Progresist si mandru de acest lucru

Supranumit “Big Apple”, New York-ul, cel mai mare oras din Statele Unite, cu 8,3 milioane de locuitori, are de sase ori mai multi alegatori democrati decat republicani, dar nu a mai ales un primar democrat din 1989.

Alegeri au avut loc si in alte orase americane marti.

Orasele Boston, Seattle si Atlanta si-au ales, de asemenea, primarii. In foarte democratul stat New Jersey, republicanul Chris Christie a castigat usor al doilea mandat de guvernator, devenind de neoprit in perspectiva alegerilor prezidentiale din 2016.

Statul Virginia a ales de asemenea un nou guvernator, in cadrul unor alegeri foarte disputate, castigate la limita de catre democratul Terry McAuliffe, un prieten apropiat al familiei Clinton, care urmeaza in functie unui republican.

La New York, dupa Rudolph Giuliani (1994-2001) si Michael Bloomberg (2002-2013), Bill de Blasio s-a pozitionat ca un "progresist si mandru de acest lucru", aparator al claselor medii, familiilor si minoritatilor.

El a promis multe, a denuntat zilnic inegalitatile din oras, care are aproximativ 400.000 de milionari si cel mai mare numar de miliardari din lume, dar in care 21% din populatie traieste sub pragul saraciei.

De Blasio s-a angajat sa construiasca 20.000 de locuinte sociale, sa apere spitalele de cartier si sa-l inclocuiasca pe seful politiei, din cauza practicii controversate a perchezitionarii corporale a pietonilor ("stop and frisk") vizand mai ales tineri de culoare si hispanici. Ideea sa cheie este sa-i taxeze mai mult pe newyorkezii cei mai bogati, pentru a finanta gradinite pentru toti copiii in varsta de peste patru ani.

Joe Lhota, in varsta de 58 de ani, adversarul sau republican, fost presedinte al transporturilor newyorkeze (MTA), a declarat marti, fara convingere, ca este "foarte optimist". Fostul viceprimar al lui Giuliani, lipsit de orice charisma, a insistat fara rezultat asupra experientei sale, in lupta cu de Blasio, care a recunoscut ca nu a condus niciodata mai mult de 250 de oameni.

Aproximativ 300.000 de persoane muncesc pentru Primaria orasului New York, a carei conducere de Blasio o va prelua de la Michael Bloomberg la 1 ianuarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri