Gigantul energetic rus se pregateste de ofensiva atat pe piata europeana, cat si pe cea asiatica
Monopolul de stat rus, Gazprom, a anuntat ieri reluarea negocierilor cu consortiul italian Eni, in vederea dezvoltarii perspectivelor de colaborare si de patrundere a companiei ruse pe piata italiana, informeaza RIA-Novosti.

In clipa de fata, Italia detine cea de-a treia piata europeana a gazelor naturale dupa Germania si Marea Britanie, ponderea gazului in balanta energetica a tarii depasind 30%. Anul trecut, Italia si-a acoperit in proportie de 86% necesitatile de gaze naturale prin intermediul importurilor, principalii furnizori fiind Algeria si Rusia.

La nivel european, Italia este al doilea mare importator de gaz rusesc, Gazprom avand incheiate cu Guvernul de la Roma cinci contracte pe termen lung. Pe 2005, volumul importurilor de gaze din Rusia a ajuns la 21,85 miliarde de metri cubi.

Negocieri si cu India

In paralel cu negocierile cu Eni, Gazprom a anuntat si lansarea unei ofensive catre India, prin deschiderea discutiilor asupra gazoductului Iran-Pakistan-India, a anuntat vicepresedintele monopolului rus, Alexander Medvedev. ''Am facut deja, in urma cu mult timp, propunerile referitoare la santier si la itinerariu. Acum, Gazprom poarta negocieri tripartite cu fiecare membru al consortiului'', a indicat acesta.

''Cea mai importanta conditie pentru realizarea acestui proiect este semnarea unui acord intre guvernele tuturor tarilor angajate'', a estimat Medvedev. Acest acord, informeaza RIA- Novosti, ar trebui sa fie semnat inainte de sfarsitul acestei luni, la Teheran. Costurile constructiei, ce va fi lansata in iunie 2007, sunt estimate la 7,4 miliarde de dolari. Inca din luna mai tarile participante la proiect au anuntat livrarea zilnica a peste 100 de milioane de metri cubi de gaz iranian catre India, prin Pakistan.

Gazprom studiaza acum posibilitatea construirii unei conducte paralele cu cea deja aflata in uz. Totodata, India mai poarta negocieri si cu Rosneft in vederea cumpararii a peste un milion de barili de titei pe zi in urmatorii cinci ani, in virtutea participarii la proiectul Sakhaline1.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri