Mai avem doua meciuri de baraj - "dubla" cu Grecia - si ii putem vedea pe "tricolori" si pe Victor Piturca la Mondialul din Brazilia. In "lupta" cu Romania pentru un loc in ultima faza a Cupei Mondiale, Grecia se va baza cel mai probabil pe "veche garda" de jucatori, cum ar fi Giorgos Karagounis si Costas Katsouranis.

Orgolii, interese sportive, palmares si castiguri financiare. Sub aceasta paleta de factori se va desfasura "lupta" din doua natiuni, doua tari si, de ce nu, doua economii care au cunoscut poate printre cele mai "perverse" consecinte ale crizei financiare, in principal, mai mult sau mai putin, din cauza coruptiei interne, a intereselor financiare si a lacomiei politice a celor care au condus in anii anteriori crizei destinele acestor doua state.

Din 2008 si pana acum, Grecia a fost ajutata cu doua pachete de imprumuturi externe, in total 240 de miliarde de euro, de catre FMI si statele zonei euro, dupa ce indatorarea foarte ridicata a tarii a facut imposibila rostogolirea datoriei pe pietele financiare internationale la dobanzi sustenabile.

Romania a primit aproape 20 de miliarde de euro, timp de 2 ani. Cea mai mare parte a banilor, adica 12,9 miliarde de euro, au provenit de la FMI si au intrat in rezerva BNR, pentru sprijinirea leului.

Iata cum ar arata un meci intre Grecia si Romania purtat pe terenul indicatorilor economici:

Economia Romaniei a crescut cu 1,6% in T3

Economia a crescut cu 1,6% in trimestrul al treilea fata de precedentele trei luni, peste asteptarile analistilor, si cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel ca la noua luni avansul Produsului Intern Brut (PIB) se plaseaza la 2,7%, estimeaza Institutul National de Statistica (INS).

"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul III 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,6% comparativ cu trimestrul II 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 4,1% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier. In perioada 1.I - 30.IX 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada corespunzatoare din anul 2012, cu 2,7%, atat pe serie bruta cat si pe serie ajustata sezonier", arata INS, intr-un comunicat.

Datele reprezinta "estimarile semnal" ale Statisticii. Varianta provizorie a evolutiei PIB pentru trimestrul al treilea va fi III anuntata la 4 decembrie.

Cresterea de 1,6% este mai mare decat cea anticipata de analisti.

"Ne asteptam ca PIB sa fi crescut cu 1% in T3 2013 in termeni trimestriali ajustati sezonier, usor mai bine decat consensul pietei, de 0,8%. Totusi, accelerarea de la cresterea de 0,5% din T2 2013 este cel mai probabil condusa de sectorul agricol, iar detaliile le vom afla abia pe 4 decembrie. (...) Cifrele recente din sectorul industrial sugereaza ca exista unele sanse ca expansiunea economica sa fi fost chiar mai puternica", arata miercuri ING, intr-un raport.

Economia Greciei s-a contractat cu 3% in T3

Economia Greciei s-a contractat cu 3% in trimestrul trei din acest an, comparativ cu perioada similara din 2012, acesta fiind cel mai redus declin din ultimii trei ani, datorita redresarii sectorului turismului. Economistii se asteptau la un declin de 3,1%. Produsul Intern Brut al Greciei este in declin din trimestrul trei al anului 2008.

Veniturile din turism au inregistrat in primele opt luni din acest an o crestere de 13,7%, dupa o scadere de 5% anul trecut. Oficialii se asteapta la un avans al veniturilor din turism de 10% in 2013, la 11 miliarde de euro, iar numarul de vizitatori ar urma sa depaseasca 17 milioane, cu un milion mai multi decat in 2012.

Desi Grecia a beneficiat in ultimele luni de cresterea optimismului privind viitorul tarii, dupa ce temerile privind iesirea din Zona Euro s-au atenuat, economia arata putine semne de redresare, iar rata somajului a ajuns in luna mai la nivelul record de 27,3%. Creditorii internationali se asteapta ca Grecia sa inregistreze anul acesta o scadere a PIB de 4,2%. Recesiunea se va incheia, probabil, anul viitor, dar rata somajului va ramane peste 20% pentru inca trei ani.

Grecia, care in 2010 a devenit prima tara din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuseste sa revina pe crestere, chiar daca a primit doua pachete de asistenta financiara totalizand 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) si o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro.

Reprezentantii Uniunii Europene, Bancii Centrale Europene si ai Fondului Monetar International estimeaza ca datoria publica a Greciei va atinge 175,6% din PIB in acest an si va scadea la 120% din PIB pana in 2021.

De asemenea, Grecia a inregistrat in octombrie cea mai puternica rata de deflatie din ultimii 50 de ani, preturile de consum coborand cu 1,9% in baza anuala, din cauza recesiunii economice, scaderii veniturilor populatiei si cererii interne scazute. Astfel, inflatia anuala de -1,9% raportata vineri pentru luna octombrie este cea mai scazuta din 1962. Media estimarilor economistilor anunta o scadere de 1,5% a preturilor de consum.

In octombrie fata de septembrie, preturile din Grecia au scazut cu 0,2%, potrivit unui comunicat al institutului de statistica de la Atena.

Alimentele si bauturile non-alcoolice s-au ieftinit cu 0,3%, imbracamintea si incaltamintea cu 1,1%, preturile din sectorul transporturilor au scazut cu 3,1%, iar serviciile de comunicatii costa cu 4,3% mai putin decat cu 12 luni in urma, potrivit datelor oficiale.

Grecia traverseaza cea mai indelungata recesiune din istoria recenta, economia fiind in contractie continuu de 6 ani. Fata de anul 2008, Produsul Intern Brut a scazut cu 23%. Guvernul a incheiat in ultimii trei ani doua acorduri succesive de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana, in valoare totala de 240 miliarde euro. Somajul din Grecia a ajuns la 27,6%, iar aproximativ 6 din 10 tineri (sub 25 de ani) nu au loc de munca.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri