Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) este aproape de incheierea primului acord comercial global de peste un deceniu, care ar putea creste valoarea schimburilor anuale cu 1.000 de miliarde de dolari, la peste 18.000 de miliarde de dolari, potrivit estimarilor analistilor.

Statele Unite si marile economii emergente, precum India si China, au depasit divergentele privind agriculura, astfel ca negociatorii trebuie sa mai stabileasca doar detaliile finale ale acordului, scrie cotidianul britanic Financial Times, citat de Mediafax.

Noul sef al OMC, Roberto Azevedo, ar putea propune versiunea finala de acord consiliului general al organizatiei intr-o intalnire care ar putea avea loc chiar duminica sau luni.

In lipsa unor probleme neprevazute, acordul ar putea fi semnat de cele 159 de tari membre la o reunine organizata in decmbrie in Bali.

Principalele prevederi ale acordului - barierele birocratice la granite, dar si aspecte legate de agricultura si dezvoltare - au fost preluate din agenda Doha stabilita in urma cu doi ani.

Cea mai importanta componenta a intelegerii dintre membrii OMC vizeaza inlaturarea piedicilor birocratice pentru schimburile comerciale transfrontaliere. Acordul va introduce standarde obligatorii pentru membrii OMC, precum perioada maxima in care bunurile trebuie sa primeasca avizul de tranzit vamal, modul in care pot fi aplicate tarife, precum si penalitatile si documentele necesare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri