Polonia urmeaza sa ofere explicatii marti la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) cu privire la implicarea sa in scandalul inchisorilor secrete CIA, la cererea a doi detinuti de la Guantanamo care afirma ca au fost torturati in aceasta tara, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Avocatii lui Abu Zubaydah, un palestinian in varsta de 42 de ani, si Abd al-Rahim al-Nashiri, un saudit in varsta de 48 de ani, vor pleda in fata judecatorilor de la Strasbourg ca Varsovia, "in deplina cunostinta de cauza si in mod deliberat", a autorizat CIA sa ii detina in secret timp de mai multe luni, in perioada 2002-2003, in Polonia, unde au sosit cu acelasi zbor si unde au fost torturati, inclusiv prin tehnica "simularii inecului".

Ei afirma, de asemenea, ca autoritatile poloneze s-au facut ca nu vad atunci cand agenti americani i-au transferat in 2003 la centrul militar de detentie de la baza americana de la Guantanamo Bay (Cuba), unde se afla in continuare in prezent, fara sa fi fost judecati vreodata.

Cei doi reclamanti sustin ca, din cauza acestei pasivitati a autoritatilor poloneze, au fost victime ale unor tratamente inumane sau degradante, ca au fost privati de libertate in mod ilegal si ca Plonia nu a efectuat o ancheta cu privire la aceste fapte, asa cum ar fi fost necesar sa procedeze.

CEDO va prezenta o decizie in acest caz abia peste cateva luni.

Precedent in Macedonia

In 2008, justitia poloneza a deschis o ancheta cu privire la presupusa complicitate a Varsoviei in acest dosar. Insa, dupa cinci ani, aceasta ancheta este in curs, o situatie care a determinat ONU sa denunte recent "tergiversari".
Pe 22 noiembrie, Comitetul ONU impotriva torturii a cerut Varsoviei sa finalizeze aceasta ancheta "intr-un termen rezonabil", pentru ca "persoanele implicate in presupuse infractiuni de tortura si rele tratamente sa raspunda pentru faptele comise".

Polonia este unul dintre numeroasele state europene suspectate de implicare in programe americane de transfer de persoane suspectate ca fac parte din Al-Qaida in "instalatii secrete" din tari terte, cu scopul de a le fi extorcate informatii prin torturare.

Alta tara vizata de aceasta problema, Macedonia, a fost sanctionata de CEDO in decembrie 2012.

Judecatorii europeni au condamnat autoritatile de la Skopje pentru responsabilitatea pe care a avut-o in calvarul lui Khaled el-Masri. Acest german de origine libaneza a fost arestat in Macedonia la sfarsitul lui 2003, iar dupa aceea a fost predat unor agenti americani care l-au batut, torturat, drogat, iar ulterior l-au incarcerat in secret in Afganistan, deoarece il suspectau in mod eronat ca face parte din cadrul retelei teroriste Al-Qaida.

Judecatorii europeni, considerand ca autoritatile macedonene "stiau sau ar fi trebuit sa stie in perioada comiterii faptelor ca exista un risc real" ca reclamantul sa fie supus torturii, au obligat autoritatile de la Skopje sa ii plateasca suma de 60.000 de euro, reprezentand daune morale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri