Politicienii germani au hotarat in urma unor negocieri ce au durat o noapte intreaga sa formeze o coalitie si sa parafeze astfel un acord de guvernare care prevede si introducerea salariului minim din 2015, o masura ce poate ameninta pozitia Germaniei de lider in Europa in ceea ce priveste exporturile, dar poate ajuta economia Romaniei.

Aceste negocieri au avut loc la nu mai putin de doua luni de cand cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a castigat alegerile federale, insa Partidul Crestin-Democrat nu a avut suficiente fotolii pentru a forma singur o coalitie. Social-Democratii au pus insa umarul pentru a forma o coalitie de guvernare cu partidul lui Merkel, la fel ca in mandatul din 2005-2009.

Potrivit economistilor consultati de wall-street.ro, introducerea salariului minim in Germania va avea efecte si asupra economiilor care exporta produse pe piata germana, cum este si cazul Romaniei.

In teorie, o crestere a salariului minim stimuleaza consumul si investitiile, urmand ca importurile sa creasca, insa nu poate fi estimata ponderea veniturilor care se vor duce spre consum si a celor care vor merge in economisire.

O crestere chiar si marginala a consumului in Germania poate insemna exporturi mai mari din Romania. Important este sa avem produsele cerute pe piata germana, sustine un economist roman.

Totodata, introducerea salariului minim de 8,5 euro pe ora va linisti vecinii Germaniei, amenintati de pozitia dominanta a economiei germane in ceea ce priveste exporturile, determinata in opinia lor de salariile joase practicate de nemti.

Franta in special a cerut in repetate randuri o competitie corecta in ceea ce priveste exporturile, iar ministrul de finante francez, Pierre Moscovici, a declarat ca masura anuntata in planul de guvernare al cancelarului german este "semnul unei abordari mai cooperante a politicilor economice in Europa".

Germania se insereaza astfel intre Franta si Marea Britanie in ceea ce priveste nivelul salariului minim, dupa cum arata graficul de mai jos publicat de The Atlantic.

Institutele de economie din Germania au avertizat ca introducerea salariului minim de 8,5 euro pe ora ar putea sa conduca la pierderi de locuri de munca in Germania de Est.

In prezent, un angajat care iti aduce pizza acasa poate sa castige 1,59 euro pe ora, dar in estul Germaniei un job similar poate fi platit cu doar 26 de eurocenti pe ora, dar diferentele sunt mari si in alte industrii, ceea ce ofera un avantaj competitiv foarte important companiilor exportatoare din Germania

Costul unitar cu forta de munca este la un nivel foarte scazut in Germania, in comparatie cu celelalte economii mari ale UE.

Economistii vor avea ocazia sa observe un experiment economic in timp real, intrucat sustinatorii salariului minim considera ca puterea de cumparare a germanilor va creste, ceea ce va creste importurile din restul Europei, structura de baza a economiei urmand sa se orienteze dinspre modelul bazat pe exporturi catre unul bazat pe consum si investitii.

Testul timpului va stabili daca masura va aduce mai multe beneficii economiei germane si Europei sau va stimula inflatia si va creste somajul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri