Spania vrea sa obtina 100 de milioane de euro pe un aeroport care a costat 1 miliard de euro, deschis in 2009 intr-un oras de 75.000 de locuitori, dar inchis in luna aprilie a anului trecut din cauza traficului foarte redus, potrivit cotidianului britanic Financial Times, scrie Mediafax.

Aeroportul, in stare impecabila, dispune de 4 kilometri de pista si a fost construit pentru un trafic de 10 milioane de pasageri pe an. Aeroportul include un centru pentru vizitatori, un parc industrial vast si un turn de control de 50 de metri inaltime. De asemenea, dispune de acces bun la reteaua nationala de autostrazi si spatii generoase de parcare.

Proiectul a fost finalizat in 2009, la scurt timp dupa colapsul pietei imobiliare din Spania, la un cost pentru investitori privati si autoritati regionale de peste 1 miliard de euro. Administratorii vor scoate luni la vanzare "aeroportul fantoma" din Ciudad Real, noteaza Financial Times.

Inaugurat cu sperante mari in 2009, aeroportul nu a atras niciodata mai mult de cateva zboruri pe saptamana, cu mult sub capacitatea sa. Niciun avion nu a mai aterizat la Ciudad Real din luna aprilie a anului trecut, cand a fost inchis oficial.

Compania CR Aeropuertos, operatorul terminalului de la Ciudad Real, a intrat in faliment in urma cu trei ani, iar aeroportul va fi scos la licitatie pentru plata datoriilor catre creditori.

Procesul de vanzare va incepe luni si se va incheia la 29 decembrie, potrivit unui comunicat de presa al administratorilor. Participantii la licitatie vor trebui sa propuna preturi de peste 100 de milioane de euro si sa constituie garantii echivalente cu 5% din valoarea ofertei.

"Pana acum nu au fost depuse oferte ferme, dar exista mai multe parti interesate si ne asteptam ca de luni sa fie transmise propuneri", a declarat Francisco Pérez, unul dintre administratori.

Orasul Ciudad Real, o capitala regionala cu numai 75.000 de locuitori, este situat la jumatatea distantei dintre Madrid si Cordoba, intr-o zona mai putin populata din Castilla-La Mancha. In regiune nu exista activitate industriala semnificativa, iar orasul atrage putini vizitatori, mai ales din afara tarii.

Potrivit statisticii spaniole, numarul innoptarilor pentru vizitatori straini in Ciudad Real este de 1.300-1.500 pe luna.

Contrastul puternic dintre capacitatea prea mare a aeroportului si lipsa evidenta a cererii fac din aeroport un simbol al exceselor din anii de boom economic ai Spaniei.

Decizia initiala de a numi aeroportul Ciudad Real Don Quixote, dupa eroul care se lupta cu adversari imaginari al autorului Miguel de Cervantes, a agravat situatia jenanta. Numele a fost schimbat in Ciudad Real Central.

Potrivit administratorului, izolarea si legaurile bune de transport ar putea fi utile companiilor implicate in mentenanta avioanelor, stationarea acestora pe termen lung sau alte afaceri similare.

Administratorii spera ca o decizie finala in privinta eventualului cstigator al licitatiei sa fie luata pana in februarie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »


Setari Cookie-uri