Politia germana s-a inzestrat cu un nou dispozitiv tehnologic pentru a identifica in cateva secunde cantecele neonaziste, denumit "Nazi Shazam", o referire la populara aplicatie de recunoastere muzicala de pe telefoanele mobile, Shazam.

Autoritatile din Saxonia, pentru moment singurul stat regional care foloseste noul dispozitiv, spera sa poata sa identifice astfel si sa inchida posturile radiofonice de pe internet care difuzeaza cantece de propaganda interzise.
"Muzica este o poarta de intrare pentru extremismul de dreapta, stim asta, deci, dupa parerea mea, acest instrument este foarte important", a explicat in timpul unei recente prezentari pentru presa, la Dresda, Markus Ulbig, ministrul de Interne din Saxonia, unul dintre landurile in care partidul neonazist NPD inregistreaza cele mai bune scoruri la alegerile locale.
Hard rockul nazist este intr-adevar de multa vreme un instrument de recrutare important pentu gruparile de extrema dreapta, care distribuie CD-uri in timpul manifestatiilor lor.
Biroul federal de control al mediilor periculoase pentru tineret a alcatuit anul trecut o lista neagra ce contine 79 de titluri acuzate ca promoveaza ideologia neonazista sau ca includ cuvinte rasiste, potrivit publicatiei Der Spiegel.
Programul informatic pus la punct in Saxonia creeaza un cod unic sau o "amprenta digitala" pe baza frecventelor utilizate de cantece, apoi compara muzica suspecta cu o baza de date continand "amprentele digitale" ale pieselor interzise.
"Programul este in mod clar mai rapid decat omul. In plus, el nu are nevoie sa doarma", a subliniat Martin Struden, purtator de cuvant al Ministerului de Interne din landul Saxonia.
In trecut, ofiterii de politie trebuia sa asculte cantecele, apoi sa compare textele cu cele ale altor piese dintr-o biblioteca muzicala vasta.
"Aveau nevoie de o zi sau doua pentru a asculta si pentru a transcrie un album", a spus Jens auf dem Keller, insarcinat cu monitorizarea mass-media din Politia saxona. "Cu dispozitivul digital, acum totul dureaza doar o clipa", a explicat acesta.
O tehnologie similara este folosita de aplicatia pentru telefoanele mobile Shazam, care, prin analiza unui cantec difuzat, recunoaste titlul piesei si artistul care o interpreteaza.
Inainte de a-si folosi aplicatia in viata reala, autoritatile saxone au lansat un apel in toata tara pentru a primi si alte piese muzicale cu scopul de a-si mari baza de date, care contine pentru moment 3.500 de cantece interzise.
Cresterea numarului de posturi radiofonice pe internet de extrema dreapta din 2011 si 2012 i-a determinat pe liderii saxoni sa dezvolte noul program informatic. Si, pe masura ce gruparile in chestiune isi dezvoltau activitatea online, politia este nevoita sa se adapteze si sa implementeze instrumente de supraveghere a internetului tot mai sofisticate, informeaza Mediafax, care citeaza AFP
"Neonazistii si-au modificat strategiile, parasind tot mai mult lumea reala pentru cea virtuala", a subliniat Julia Wolrab, de la asociatia Impotriva Uitarii, Pentru Democratie, care ajuta persoanele afectate de propaganda extremista online.
Intr-un raport din 2013, organizatia publica de control a mass-media Jugendschutz.net (Protectia tinerilor) afirma ca gruparile de extrema dreapta utilizeaza diverse aplicatii pentru telefoanele mobile cu scopul de a difuza muzica sau videoclipuri catre membrii lor si se folosesc de coduri QR (coduri bara care trimit la site-uri sau alte continuri online) pentru a recruta.
Organizatorii "Zilelor viitorului german", un eveniment care a avut loc in 2012, la Hamburg, ii incurajau pe participanti sa isi lipeasca acele coduri QR pe rucsacuri sau pe tricouri, pentru a se conecta discret pe site-ul lor de internet.
Acelasi raport a constatat, totodata, o crestere, intre 2011 si 2012, de aproape 50% a numarului de mesaje de extrema dreapta pe retelele de socializare si a observat o tendinta de dezvoltare a campaniilor pe acele retele, evitand cu multa grija simbolurile naziste traditionale, pentru a "seduce" un numar tot mai mare de utilizatori.

Sursa foto: agerpress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri