Dupa cinci luni de dispute, Consiliul de Administratie al grupului european Arcelor si-a dat acordul duminica pentru fuziunea cu liderul mondial pe piata otelului Mittal Steel. Insa Mittal mai are de trecut un hop pentru a castiga controlul asupra Arcelor: votul actionarilor care se vor pronunta asupra viitorului Arcelor pe 30 iunie in cadrul unei intruniri extraordinare
Mittal a reusit in sfarsit sa fuzioneze cu Arcelor! Vestea a facut inconjurul lumii si a fost larg mediatizata. Insa fuziunea nu a avut loc practic, jocuriile fiind inca deschise, chiar daca intr-o masura foarte mica. Conducerea Arcelor a acceptat oferta de preluare din partea Mittal in valoare de 26,5 miliarde de euro sau 40,4 de euro pe actiune, cu 44% mai mult decat oferta initiala facuta la sfarsitul lunii ianuarie.

La finalul lunii mai Arcelor inclinase balanta catre grupul rus Severstal, ajungandu-se la un acord de pricipiu potrivit reprezentantilor rusi. Severstal a ramas in acest moment pe dinafara, dar potrivit ultimelor informatii ar putea face o noua oferta imbunatatita pana la finalul acestei saptamani cand actionarii Arcelor se vor intruni pentru a isi da acordul asupra fuziunii cu Mittal.

Intr-o declaratie oficiala, Severstal a spus ca va realiza o oferta imbunatatita pana pe 30 iunie. Mai mult, potrivit cotidianului rus Izvestia, presedintele grupului Severstal, Alexei Mordashov, ar fi format o alianta cu Roman Abramovich pentru a obtine finantarea necesara unei oferta imbunatatite. De asemenea, grupul bancar ABN Amro s-a oferit sa finanteze o parte din suma necesara Severstal. Posibila alianta dintre cei doi oameni de afaceri rusi ar reprezenta ultima sansa pentru Severstal, sansa care ar putea fi reala avand in vedere declaratia presedintelui Arcelor, Joseph Kinsch, care a spus ca orice oferta noua pentru intreg capitalul companiei trebuie sa fie analizata de Consiliul de Administratie.

Val de numultumire rusa

Anuntul acordului asupra fuziunii dintre Arcelor si Mittal a provocat o serie de reactii de nemultumire din partea oficialilor rusi, atat ai companiei Severstal cat si ai Administratiei de la Kremlin. Ministrul Energiei si Industriei din Rusia a declarat ca este total dezamagit de aceasta decizie si ca o priveste ca pe un semn rau. In opinia sa, acesta reprezinta o atitudine generala fata de oamenii de afaceri rusi si fata de companiile ruse, care nu sunt privite bine in Occident desi economia rusa se intareste iar sistemul rus este deja unul deschis, de tip capitalist.

Purtatorul de cuvant al Dumei, Boris Gryzlov, a fost si mai transant, declarand ca nu vor sa ne lase sa intram pe piata mondiala. Oficialii rusi au caracterizat standardele Arcelor ca fiind duale dupa ce producatorul european isi daduse acordul de principiu asupra unei fuziuni cu Severstal. Oferta grupului rus va fi totusi analizata pe 30 iunie, impreuna cu oferta Mittal, recomandarea Consiliului de Administratie fiind insa in favoarea producatorului indian.

Ministrul Economiei din Belgia, Marc Verwilghen, a declarat la randul sau ca principalul factor luat in calcul in luarea deciziei de duminica Consiliului de Administratie a fost profitabilitatea ci nu factorii politici. Belgia detine 2.4% din Arcelor si potrivit lui Verwilghen nu s-a luat inca o decizie asupra votului de vineri. In primele luni de negocieri dintre Mittal si Arcelor mai multi lideri europeni s-au aratat ingrijorati de posibilia fuziune dintre cei doi giganti otelieri, datorita politicilor de reducere a costurilor si implicit a riscurilor legate de concedieri masive.

Argumentele pro Arcelor-Mittal

Cel mai important argument este desigur profitabilitatea. Mittal a facut o ultima oferta imbunatatita de 40,4 euro pe actiune care evalueaza tranzactia la 26,5 miliarde de euro. Mittal ar urma sa controleze 49,4% din noul grup iar Arcelor 50,6%. Comparativ, fuziunea Arcelor-Severstal ar presupune ca grupul rus sa detina controlul a 25% din noua companie, suma in cash platita catre Arcelor fiind de 13 miliarde de euro.

Un alt argument in favoarea fuziunii anuntata duminica ar fi pozitia ocupata de cei doi producatori in acest moment pe piata. Arcelor este bazat in Europa si inregistreaza vanzari semnificative pe piata latin-americana unde Mittal nu este atat de puternic. De asemenea, Arcelor are clienti vechi, mai ales marii producatori auto ca Ford si Toyota. In schimb Mittal detine o pozitie mult mai buna pe pietele asiatice si in SUA in urma achizitionarii Steel Group Inc.

Pozitia de lider pe piata mondiala a otelului nu poate fi luata in calcul deoarece si o fuziune intre Arcelor si Severstal ar crea numarul 1 pe piata. Un alt argument in favoarea fuziunii Arcelor-Mittal ar fi chiar ceea ce mentiona ministrul rus si anume teama de oligarhii rusi. Unii dintre actionarii Arcelor nu doresc ca afacerea lor sa ajunga in mainile lui Alexei Mordashov, acest fapt putand sa fie in favoarea celor de la Mittal.

Argumentele contra Arcelor-Mittal

Arcelor a respins in repetate randuri oferta Mittal, catalogata ca fiind mult prea mica. De asemenea, viziunea Mittal asupra viitorului noului concern a fost des invocata. In definitiv, fiind vorba doar de afaceri, acestea pot fi doar niste tactici de negociere. Dar liderii producatorului european cat si cei liderii politici din Franta, Belgia, Spania si Luxemburg (state care detin actiuni in cadrul Arcelor si ai caror cetateni lucreaza in grupul european) se gandesc si la viitor si la ce se va inampla dupa venirea indienilor de la Mittal.

Un alt argument ar fi soarta producatorului canadian Defasco, proprietate a Arcelor. Chiar daca grupul european a transferat controlul asupra companiei canadiene unei fundatii pentru a o tine la adapost de Mittal, gigantul indian doreste in continuare sa vanda Defasco producatorului german ThyssenKrupp si pare decis sa isi puna in aplicare planurile in ciuda impotrivirii Arcelor.

Nu in ultimul rand, o parte din actuala conducere a Arcelor nu va avea un loc asigurat in viitorul noului concern. Guy Doll, actualul director executiv in cadrul Arcelor va ocupa o functie temporara in cadrul oului concern pana in momentul gasirii unui inlocuitor. Doll s-a impotrivit constant fuziunii cu Mittal, catalogand produsele Mittal ca fiind un 'eau de cologne' ieftin si de proasta calitate in comparatie cu 'parfumul' produs de Arcelor. Inlaturarea sa din cadrul companiei ar putea atrage sustinerea unor actionari pentru o fuziune Arcelor-Severstal. Actualul presedinte al Arcelor, Joseph Kinsch, care isi va pastra functia si in cadrul noului grup, a fost insa de acord cu inlaturarea lui Doll.

Toate aceste argumente vor fi luate in calcul vineri de actionarii Arcelor care se vor ponunta asupra fuziunii care va avea loc: Arcelor-Mittal sau Arcelor-Severstal. Deocamdata Mittal Steel a luat un avans considerabil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri