Janet Yellen, viitorul presedinte al Rezervei Federale a SUA (FED), este la un pas de a deveni oficial cea mai puternica femeie din lume, reusind sa o detroneze si pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Chiar si asa insa, pentru cei care nu au urmarit indeaproape activitatea FED in ultimii ani, numele acesteia este complet necunoscut. Janet Yellen il va inlocui de la 1 februarie 2014 pe Ben Bernanke la conducerea celei mai puternice banci centrale din lume, dupa ce luni a primit confirmarea din partea Senatului american.

“Yellen a urcat in ierarhia FED datorita unei abordari metodice a problemelor, si mai putin apeland la solutii neortodoxe”, scrie publicatia The Wall-Street Journal intr-un articol recent.

Janet Yellen si Barack Obama

“Este o persoana discreta, dar care impresioneaza rapid datorita unui nivel foarte bun de intelegere si prin sinceritatea opiniilor pe care le exprima”, mentiona in 1994 Andrew Rose, profesor universitar in cadrul Berkley si coleg al noii sefe a Rezervei Federale.

Janet Yellen a lucrat cu reprezentanti ai elitei economice de-a lungul intregii sale cariere. Mentorul acesteia din cadrul universitatii Yale, de unde si-a obtinut doctoratul in 1971, a fost James Tobin, economist castigator al unui premiu Nobel.

Dupa ce a absolvit Yale, Yellen a predat la Harvard timp de cinci ani. Ulterior a lucrat ca economist in cadrul FED timp de doi ani (1976-1978), acolo unde si-a intalnit si viitorul sot, economistul castigator al premiului Nobel - George Akerlof.

Dupa experienta din cadrul Federal Reserve, Janet Yellen a fost profesor la London School of Economics pentru inca doi ani. In 1980 ea a acceptat o functie in cadrul Universitatii Berkeley din California, acolo unde a ramas pana cand a fost numita de catre presedintele Bill Clinton in consiliul de guvernatori ai FED, in 1994.

Unul dintre momentele care au definit viziunea economica a noului presedinte FED a avut loc in 1996, scrie New York Times. Alan Greenspan, presedintele de la acel moment al Rezervei Federale, a sustinut o dezbatere cu economistii din FED, acesta dorind sa reduca inflatia la zero, lucru imposibil de realizat in deceniile precedente. Totusi, Janet Yellen, la acel moment un oficial FED relativ nou si foarte putin cunoscut, l-a convins pe Greenspan ca planul pe care acesta il sustinea nu era si cel mai bun. Aceasta a argumentat ca o crestere modesta a inflatiei in fiecare an poate sa reprezinte un lucru mai bun pentru economie decat o stagnare completa a preturilor. Ea si-a argumentat punctul de vedere prezentand studii care demonstrau ca o crestere minora a inflatiei anuale ar reduce frecventa si intensitatea perioadelor de recesiune.

Dupa ce in 2010 a devenit vicepresedintele FED, Yellen a jucat un rol esential in mentinerea angajamentului Rezervei Federale de a incuraja o inflatie de cel putin 2% in fiecare an. Janet Yellen este in prezent considerata cel mai puternic sustinator din cadrul FED al unor dobanzi scazute menite sa incurajeze cresterea economica.

Janet Yellen

Mandatul lui Janet Yellen este asteptat sa inceapa in forta, 2014 fiind anul in care FED va reduce programul de stimuli financiari prin care peste 3,8 trilioane de dolari au fost pompate in economia americana de-a lungul ultimilor cinci ani de criza.

Indiferent de ce se va intampla in timpul mandatul acesteia, Yellen porneste totusi cu o sustinere importanta atat din partea presedintelui SUA Barack Obama, cat si din partea comunitatii de economisti americani, recent peste 300 din acestia semnand o scrisoare deschisa prin care sprijina decizia de a o numi in functia de presedinte al FED.

Sursa infografic: qz.com

Janet Yellen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri