Unul din cele mai stranii jocuri din lumea afacerilor are loc de cateva luni intre doua din cele mai mari case de discuri din lume, EMI si Warner Music, care se oferteaza reciproc cu intentia de a prelua controlul asupra celeilalte. Astazi a fost randul EMI sa refuze oferta realizata de Warner
Casa de discuri britanica EMI Group PLC, al patrulea jucator pe piata mondiala, a refuzat astazi oferta de preluare din partea Warner Music, al treilea jucator mondial, informeaza Bloomberg. Oferta Warner se ridica la valoare de 3,64 miliarde de euro, sau 320 pence pe actiune, aceasta fiind cea de a doua oferta de preluare facuta de casa americana pentru EMI in ultimele doua saptamani. EMI a respins ambele oferte, catalogandu-le ca fiind total inacceptabile.

Presedintele EMI, Eric Nicoli, incearca de sase ani sa achizitioneze Warner, insa fara succes. Miza este creearea unei case de discuri care ar rivaliza cu liderii Universal si Sony BMG Music Entertainment pentru o cota de piata cat mai mare. Vanzarile de muzica au scazut anul trecut cu 3% pana la valoarea de 33 miliarde de dolari. In acest moment, EMI are o cota de piata de 13,4% iar Warner de 11,3%, in timp ce liderul Universal are 25,5% iar Sony BMG 21,5 procente. O alianta intre EMI si Warner ar crea deci al doilea jucator pe piata.

Aspectul care impiedica fuziunea dintre cele doua case de discuri este reprezentat de controlul asupra noului grup, ambele companii dorindu-si aceasta pozitie. Astfel, mai ales in ultima luna, cele doua companii s-au ofertat reciproc. 'Dansul' a fost deschis de EMI, care la inceputul lunii mai a facut o oferta de preluare pentru Warner de 28,5 dolari pe actiune (3,32 miliarde de euro in total), aceasta fiind insa respinsa. Acum doua saptamani Warner a venit cu o contra-oferta, oferind 315 pence pe o actiune EMI. Englezii au respins aceasta varianta si au facut o noua oferta de 31 de dolari. Warner a respins la randu-i oferta EMI si a inaintat ultima oferta de 320 de pence pe actiune, oferta care a fost astazi respinsa de grupul englez.

EMI a catalogat ultima oferta a Warner ca fiind chiar mai mica decat oferta sa initiala de la inceputul lunii mai, adaugand insa ca o fuziune intre cele doua case de discuri este in continure dorita. . EMI considera in continuare ca achizitonarea Warner Music este foarte atractiva pentru actionarii ambelor companii, dar va realiza aceasta tranzactie doar daca va aduce valoare si castiguri actionarilor EMI, se arata intr-un comunicat oficial al companiei de acum o luna, idee care a fost reiterata si astazi.

Fuziunea dintre cele doua case de discuri ar aduce castiguri importante intr-o industrie foarte competitiva, sub noul brand urmand sa fie reuniti artisti precum Coldplay si Robbie Williams, care in acest moment au semnate contracte cu EMI si Madoona, care este reprezentata de Warner. De asemenea, ambele companii doresc sa obtina cat mai mult din vanzarile digitale, fiiind printre cele care au cerut cresterea pretului pentru o melodie care poate fi descarcata de pe Internet, in timpul negocierilor cu Apple Computers.

Actiunile EMI au crescut cu 9,6% pana la 311 pence, cea mai mare valoare atinsa din mai 2002. In acelasi timp cotatiile Warner Music au scazut cu 1,1% pana la 27,23 dolari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri