Agentia Federala pentru Ocuparea Fortei de Munca din Germania sustine ca romanii si bulgarii care vin sa munceasca in aceasta tara acopera un deficit in anumite domenii si nu sunt "imigrantii saraciei", asa cum i-au numit unii politicieni, relateaza Deutsche Welle, in pagina electronica, citat de Mediafax.

Agentia Federala pentru Ocuparea Fortei de Munca nu este ingrijorata de dezbaterea privind imigrantii din Romania si Bulgaria. Anul trecut, persoanele din aceste doua tari au venit in Germania ca muncitori sezonieri in economia rurala si in alte domenii in care este nevoie disperata de angajati, precum sanatate, geriatrie si gastronomie.

"Majoritatea bulgarilor si romanilor din Germania sunt imigranti in cautare de munca, nu imigrantii saraciei", a declarat Herbert Brücker de la Institutul pentru cercetare privind ocuparea fortei de munca, intr-un interviu acordat Deutsche Welle. Martin Wansleben, directorul Camerei de Comert si Industrie Germane a avertizat chiar cu privire la problemele provocate economiei germane de actuala dezbatere pe tema imigratiei saraciei. "Imigratia nu ar trebui sa aiba o imagine proasta din cauza discutiei politice aprinse", a declarat el.

El a estimat la 1,5 milioane de lucratori calificati necesarul de forta de munca al Germaniei in urmatorii ani, din cauza evolutiei demografice. Imigrantii ajuta la "asigurarea dezvoltarii economice si la stabilizarea sistemului de protectie sociala", a declarat Wansleben. Disputa actuala arata necesitatea de actiune. "Trebuie sa stabilim o cultura pentru imigranti. Este o sarcina pentru societate. Politica, Biserica, sindicatele si (jucatorii) economici trebuie sa trateze impreuna aceasta problema", a declarat el.

In prezent, aproximativ 155.000 de romani si bulgari lucreaza in Germania. Rata somajului in randurile lor este mai mica decat media in randul altor straini din Germania. Acum, dupa noile norme, romanii si bulgarii pot lucra in toate sectoarele. "Totusi, acum avem optiuni de integrare mai bune pentru persoanele din aceste tari gratie libertatii de circulatie", a declarat Heinrich Alt, membru al consiliului de conducere al Agentiei Federale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Alt nu vrea sa ascunda faptul ca "imigratia din aceste doua tari se concentreaza in unele regiuni si problemele care apar din acest motiv nu pot fi rezolvate doar de municipalitatile din Duisburg, Dortmund, Berlin, Mannheim si Offenbach".

Dar, potrivit expertilor, doar 10 pana la 20 la suta dintre imigranti lucreaza in aceste municipalitati. Doar cativa dintre ei primesc beneficii sociale. Dar persoanele care nu primesc beneficii sociale si nu au un loc de munca "sunt problema" reala, a declarat Herbert Brücker. O privire atenta asupra romanilor si bulgarilor din Germania, in general, arata ca "acestia contribuie la fondul de pensii si la sistemul de asigurari sociale".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri