In timp ce multi europeni inca sunt afectati de criza, fiecare cetatean al Norvegiei este in momentul de fata milionar. Asta cel putin teoretic, dupa ce valoarea activelor celui mai mare fond de investitii de stat a crescut in urma exploziei preturilor petrolului si gazelor, scrie Russia Today.

In 1990, Norvegia a creat Fondul suveran in care toti cetatenii tarii sunt actionari. Acum, insa, fondul respectiv a atins 5.100 miliarde de coroane norvegiene (600 miliarde de euro). Iar cum Norvegia are 5.096.300 locuitori, fiecarui cetatean ii revine peste 1 milion de coroane din suma totala, potrivit Thomas Sevang, purtatorul de cuvant al bancii centrale norvegiene.

Ministrul norvegian de Finante Siv Jensen a declarat pentru Reuters ca fondul ajuta la protejarea Norvegia de fluctuatiile volatile de pe piata de petrol si gaze. "Multe tari au constatat ca veniturile temporare mari din exploatarea resurselor naturale produc explozii de durata relativ scurta, care sunt urmate de ajustari dificile", a spus Jensen, citat de Russia Today.

In ciuda acestei bogatii, norvegienilor nu le este permis sa acceseze banii sau sa-i cheltuiasca, pentru ca sunt pastrati pentru zile negre. "Fondul este un succes, in sensul ca Parlamentul a reusit sa puna deoparte bani pentru viitor. Exista multe exemple de tari care nu au reusit acest lucru", a declarat Oeystein Doerum, economist-sef la DNB Markets.

Ea a adaugat ca bogatia si capacitatea tarii de a-i sprijini pe norvegieni ar putea sa-descurajeze unele persoane sa renunte la locul de munca. "Una din cinci persoane de varsta activa primeste un fel de asigurari sociale in loc sa munceasca", a spus Doerum. Rata somajului Norvegiei se ridica in prezent la 3,3%, destul de departe de media europeana de 11%.

Valoarea fondului reprezinta 183% din PIB-ul Norvegiei si ar putea ajunge la 220% pana in 2030. Fondul suveran este singurul investitor al sumelor obtinute de Norvegia prin exploatarea resurselor din Marea Nordului.

Un viitor fara petrol

Cu un declin in pietele de petrol asteptat in urmatorii 10 ani, Norvegia dezbate in prezent modul in care sa-si diversifice economia pe baza de petrol. Premierul Erna Solberg a declarat ca Norvegia trebuie sa se pregateasca pentru "epoca dupa petrol”.

Depozitele bogate in petrol au fost descoperite in Marea Nordului, in 1960, ceea ce a transformat tara in al saptelea cel mai mare exportator de petrol in prezent. Cu toate acestea, in ultimii ani s-a observat o scadere a veniturilor din petrol, dar descoperirile de zacaminte de petrol in Marea Barents, in 2013, ar putea revitaliza industria in Norvegia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri