Mads Koefoed, responsabilul principal al Saxo Bank de strategia macroeconomica, vorbeste intr-o analiza despre industria manufacturiera si despre felul in care statele dezvoltate preiau stafeta dezvoltarii mondiale, in defavoarea economiilor emergente.

O perspectiva preliminara a indicatorilor PMI sugereaza ca manufacturierii de top si-au consolidat activitatea. Acest lucru se asteapta a fi tradus printr-o crestere globala generala.

“Indicatorul nostru global PMI se pozitioneaza in decembrie la 54.2, o cifra neschimbata din noiembrie si una dintre cele mai ridicate de peste un an – cifra care sugereaza ca activitatea economica a manufacturierilor de pretutindeni incepe sa creasca. Desi o serie de state inca nu au lansat rapoartele lunii decembrie, greii deja au facut-o (SUA, zona euro, China), iar trendul indica in mod clar o revitalizare puternica a economiei globale”, spune Koefoed.

Industria Manufacturiera

Diferentele regionale se intrevad, cu toate acestea, cu vechile economii precum SUA si Anglia, aflate la varfuri ciclice, iar zona euro de asemenea s-a imbunatatit notabil in ultimele luni, de la 48.8 la mijlocul anului 2013, la 52.7 sase luni mai tarziu. De cealalta parte, China se straduieste sa iasa din marja de 50-51 in care s-a intepenit de mai bine de un an. Cresterea lenta a Chinei nu este singura. Australia, in special, sufera, afisand pe luna decembrie o cifra de 47.6, cu numai doua luni de crestere din ultimele douasprezece (adica cu cifre peste plafonul neutru de 50).

“Manufacturierii isi consolideaza productia, insa va ajunge productia pe rafturile cu marfa nevanduta ale companiilor? Nu, cererea va condusa de catre SUA, unde cheltuielile de consum vor tine pasul, avand in vedere ca taxele ridicate si consumul public redus de la inceputul anului 2013 se vor estompa. In plus, reducerea gradului de indatorare din zona euro este un proces continuu. Masurile dure de austeritate impuse in statele periferice ale zonei euro si-au diminuat proportiile, ceea ce implica o usoara modificare a cererii interne, dupa anii recenti de declinuri abrupte”, mentioneaza Koefoed.

In alte cuvinte, economia globala se gaseste intr-o pozitie neobisnuita in care motorul cresterii vor fi statele dezvoltate si nu economiile emergente. Ridicarea moralului si cresterea activitatii printre manufacturieri este, prin urmare, intru totul de inteles; dupa ce a trecut prin cativa ani primejdiosi, Occidentul este pregatit sa cheltuiasca din nou!

In general, rapoartele indicelui PMI par sa confirme perspectiva mea asupra unei cresteri globale mai mari in cursul anului 2014.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri