Miliardarul american George Soros surprinde din nou dupa ce a declarat ca principala problema a economiei mondiale este datoria de stat a Chinei, si nu zona euro sau disputele din Congresul SUA.

“Principalul risc pe care lumea il are de infruntat nu este euro, Congresul american sau bula activelor japoneze, ci dezastrul datoriilor chineze care se apropie si se desfasoara in vazul tuturor”, a declarat George Soros, citatde Livemint.com.

In viziunea lui Soros, politicile din prezent ale Chinei sunt contradictorii: un mars spre crestere economica se traduce printr-o crestere semnificativa a datoriei publice, care nu poate sa fie sustinuta pentru mai mult de inca doi ani.

“Sunt anumite asemanari intre conditiile financiare din SUA inregistrate inainte de prabusirea din 2008, si actuala situatie a Chinei. Totusi, exista si o diferenta semnificativa: in SUA pietele financiare tind sa domine mediul politic; in China, statul controleaza bancile si cea mai mare parte a economiei”, a declarat Soros, care nu a mentionat explicit daca va face short pe activele chinezesti.

Alti analisti economici si-au exprimat in ultima perioada ingrijorarea ca Republica Chineza are un bilant cosmetizat pentru public, in vreme ce adevaratul bilant este ascuns.

Guvernul Chinei a raspuns saptamana trecuta acestor acuze impunand noi controale in sectorul bancar, principalele tinte fiind imprumuturi neinregistrate in documentele oficiale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri