Uniunea Europeana intentioneaza sa faca recomandari "minime" privind folosirea fracturarii hidraulice pentru forajele de petrol si gaze la zacamintele de sist, tehnologie controversata care a adus Statele Unite aproape de independenta energetica, potrivit unui proiect obtinut de Bloomberg, citat de Mediafax.

Cei 28 de membri UE vor fi solicitati sa urmeze noile principiile neobligatorii, astfel incat fracturarea hidraulica sa fie facuta in conditii de siguranta si fara confuzii legate de reglementarile contradictorii in domeniul mediului, intre statele membre, se arata in proiect.

Recomandarile nu vor interfera cu dreptul unei natiuni de a interzice fracturarea hidraulica. Investitorii si companiile care efectueaza activitati de explorare si-au exprimat temerile ca oportunitatile de a folosi zacamintele de sist ar putea deveni dificil de valorificat, in comparatie cu natiuni precum SUA si Rusia, intrucat tarile europene introduc noi legi.

Grupul francez Total nu poate folosi fracturarea hidraulica in Franta, dar luni a devenit cea mai mare companie petroliera care va intra pe segmentul zacamintelor de sist in Marea Britanie. "Pe masura ca activitatile de explorare a zacamintelor de gaze de sist progreseaza, statele membre au inceput sa interpreteze in mod diferit legislatia UE in domeniul mediului, inclusiv prin interdictii si moratorii. UE are nevoie de un teren comun pentru a raspunde modificarilor rapide ale peisajului energetic", se arata intr-un proiect de declaratie al Comisiei, adresata guvernelor, care va insoti recomandarile.

Un purtator de cuvant al Comisiei Europene nu a fost disponibil pentru comentarii. Propunerea va face parte dintr-un pachet de documente privind politicile viitoare in domeniul energiei si mediului, care vor fi analizate de guvernele comunitare. UE discuta un cadru viitor de reglementari care ar putea reconcilia necesitatea de a proteja mediul cu cresterea competitivitatii, intr-o perioada in care pretul energiei din SUA, cel mai mare partener comercial al Europei, a scazut datorita revolutiei gazelor de sist.

Decizia de a folosi legislatia comunitara actuala in domeniul petrolului si gezelor si de a oferi doar recomandari voluntare, este o victorie pentru grupurile industriale si guverne ca cele ale Poloniei si Marii Britanii, care efectueaza, in premiera in Europa, foraje la zacaminte de sist.

Este in schimb o infrangere pentru organizatii de protectie a mediului, intre care Prietenii Pamantului si Greenpeace, care au dorit reglementari mai stricte la nivelul UE. UE a anuntat in urma cu mai mult de un an ca dispune de o legislatie adecvata de protectie a mediului, in conditiile in care companii precum Chevron au intensificat operatiunile de explorare a zacamintelor de sist, iar organizatiile ecologice si grupuri ale societatii civile au exercitat presiuni pentru mai multe reguli.

"Este in mod evident o propunere dezamagitoare si alarmanta. Politicienii europeni se fac ca nu vad realitatile periculoase ale expansiunii activitatilor in domeniul gazelor de sist in Europa", a declarat Antoine Simon, de la organizatia Prietenii Pamantului Europa.

Recomandarile neobligatorii ale UE au rolul sa ghideze guvernele la stabilirea legilor nationale si se refera la puturile care au nevoie de cel putin 10.000 de metri cubi de apa injectata in roca, pentru a elibera gazele naturale si petrolul.

La exploatarea Marcellus Shale din nord-estul Statelor Unite a fost nevoie de utilizarea a 3-5 milioane de galoane de apa (3,7 litri), potrivit unui studiu publicat de Pennsylvania State University. Majoritatea persoanelor, companiilor si institutiilor participante la consultarile publice organizate de UE in domeniul gazelor de sist, incheiate in martie anul trecut, au considerat ca este necesara o actiune comunitara referitoare la dificultatile si riscurile implicate dee explorarea gazelor de sist, potrivit Comisiei Europene.

Intre patru optiuni propuse de CE, cel mai mare sprijin, respectiv de 56%, din partea companiilor si organizatiilor, a fost pentru recomandari. Pe locul al doilea, cu 55%, s-a plasat optiunea adoptarii unei legi cuprinzatoare si specifice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri