Problemele din zona euro si reducerea stimulilor financiari din SUA au influentat intr-o anumita masura negativ economiile din Europa Centrala si de Est, insa adevaratul motiv pentru care regiunea nu reuseste sa isi atinga potentialul maxim este reprezentat de politicieni, considera analistii prezenti la un eveniment organizat de CNBC la Vienna.

“Avem nevoie de un spital de nebuni pentru pentru politicienii populisti', a glumit directorul general de la Erste Bank, Andreas Treichl (foto). “Ar fi vorba de o clinica uriasa cu cel putin 6.000 de paturi”, a mai adaugat el.

Un grup de oameni de afaceri, politicieni si economisti din Europa Centrala si de Est au luat parte la evenimentul din viena. Aproape 60% din participanti au apreciat ca guvernele din regiune reprezinta cel mai mare risc la adresa evolutiei economiilor.

Cresterea economica in Europa emergenta a incetinit la aproximativ un procent in ultimul trimestru din 2012, pe masura ce criza din zona euro a afectat exporturile. Ritmul de crestere a urcat pana la 2% in trimestrul al treilea al anului trecut, insa chiar si asa este vorba de un ritm de crestere mult mai mic decat cel inregistrat de alte piete emergente precum China sau India.

Printre masurile populiste considerate vinovate pentru esecul in solutionarea problemelor economice pe termen lung se numara inlocuirea guvernatorului Bancii centrale a Ungariei cu un apropiat al executivului. La aceasta se adauga esecul in mentinerea ritmului reformelor, slabiciunile sistemului de invatamant universitar, fuga creierelor si coruptia, toate acestea fiind puse pe seama slabiciunilor Guvernului.

Pe masura ce tarile din Europa Centrala si de Est au aderat la Uniunea Europeana, cetatenii lor au profitat de unul din principalele avantaje oferite de blocul comunitar: libertatea de miscare. Consecinta negativa este ca regiunea CEE pierde o parte din cei mai bine pregatiti oameni, avertizeaza economistii.

Potrivit estimarilor Eurostat, pana in 2060 populatia Bulgariei va scadea cu 28%, cea a Letoniei cu 26%, cea a Lituaniei cu 24%, iar populatia Romaniei va scadea cu 21%. Acest fenomen va face ca pastrarea in tara a oamenilor talentati sa fie si mai importanta pentru regiune, considera analistii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri