Autoritatile de la Tiraspol au acuzat Chisinaul ca ii foloseste pe elevii scolilor cu predare in limba romana din stanga Nistrului in calitate de "instrument de confruntare politica", potrivit unui comunicat al Ministerului transnistrean de Externe.

"In legatura cu informatiile aparute recent in presa, privind asa-numita blocare a procesului de invatamant in scolile moldovenesti din stanga Nistrului, consideram ca merita sa atragem atentia partenerilor internationali (...) asupra faptului ca partea transnistreana a cerut in repetate randuri o monitorizare comuna a acestor scoli", noteaza ministerul transnistrean, potrivit Mediafax.

Potrivit autoritatilor de la Tiraspol, "la 1 octombrie 2013, s-a ajuns la un acord in acest sens, insa Republica Moldova pana in prezent refuza sa-si indeplineasca angajamentele". Tiraspolul subliniaza, in comunicat, ca a sustinut intotdeauna gasirea unor compromisuri pentru "problemele sensibile, cum ar fi cele legate de functionarea scolilor" moldovenesti, de aceea "declaratiile false si insinuarile autoritatilor de la Chisinau si ale directorilor acestor scoli, provoaca doar nedumerire".

In opinia autoritatilor separatiste, "Republica Moldova (...) incearca sa mentina situatia tensionata in jurul problemei acestor scolilor cu predare in grafie latina si utilizeaza aceasta problema ca un element de distragere a atentiei mediatorilor internationali de la probleme mai importante".

"Ministerul de Externe al Transnistriei considera ca folosirea elevilor (din scolile cu predare in limba romana din Transnistria) in calitate de "instrument de confruntare politica" (...) este inacceptabila si trebuie sa fie condamnata de comunitatea internationala, precum si de populatiile" de pe ambele maluri ale Nistrului, informeaza acest comunicat, publicat joi. De asemenea, Tiraspolul acuza Chisinaul ca este "indiferent fata de recomandarile internationale si fata de soarta copiilor".

"Autoritatile de la Tiraspol, in decursul ultimilor doi ani, nu au permis intreruperea procesului de invatamant in scolile cu predare in limba romana, deoarece Transnitria este convinsa ca singura prioritate in solutionarea aceastei probleme trebuie sa fie interesele si drepturile copiilor", apreciaza ministerul transnistrean.

Recent, Tiraspolul a inghetat conturile liceului cu predare in limba romana Lucian Blaga. La inceputul lui decembrie, acest liceu fost perchezitionat de catre angajatii procuraturii transnistrene, iar directorul institutiei si adjunctul sau au fost interogati. Presedintele Traian Basescu a solicitat marti misiunii OSCE in Republica Moldova si tuturor celorlalte institutii responsabile sa intervina pentru a asigura accesul tuturor elevilor la libera alegere a limbii romane ca limba de studiu, urmare a "presiunilor administrative" facute de Tiraspol.

Traian Basescu a apreciat ca "actiunile represive si provocatoare impotriva cadrelor didactice, parintilor si copiilor care doresc sa studieze in limba romana sunt inacceptabile si tradeaza incalcarea consistenta a drepturilor omului in regiunea separatista".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri