McDonald’s Franta este acuzat de evaziune fiscala de 2,2 miliarde de euro, anunta autoritatile fiscale franceze. In urma unei perchezitii intre 15 si 16 octombrie 2013, fiscul francez sustine ca grupul de restaurante a fraudat statul timp de cinci ani, scrie Le Monde.

Peste 2,2 miliarde de euro au fost transferate in Luxemburg si Elvetia din 2009 pana anul trecut, fara ca McDonald’s sa plateasca TVA si impozit pe profit pentru aceasta suma. Asta inseamna ca filiala franceza a restaurantului a ascuns de taxe intre 330 si 650 de milioane de euro pe an.

Desi a confirmat controlul fiscal, McDonald’s nu s-a exprimat si asupra fraudei.

"La fel ca cele mai multe companii mari, noi suntem supusi la solicitari de rutina de informatii de la inspectia finantelor publice, la care am raspuns intotdeauna."

Marca McDonald’s este prezenta cu 1300 de restaurante in Franta, a doua cea mai profitabila piata dupa Statelor Unite. 20% din restaurante sunt detinute de grupul american si 80% sunt francize ale caror proprietari trebuie sa predea la gigantul american 4% din cifra lor de afaceri pentru costurile de publicitate si, in special, intre 10% si 20% sub forma de comisioane de operare.

Acest sistem de franciza este inima evaziunii fiscale a grupului, care ar fi infiintat filiale in strainatate pentru a gestiona acest castig, inclusiv McD Europe Franchising in Luxemburg, scriu jurnalistii de la Le Monde.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri