Spania a renuntat la programul european de bailout si devine astfel al doilea stat de pe continent, dupa Irlanda, care nu mai accepta ajutoarele financiare din partea celorlalte state membre. Masura a fost luata in ciuda somajului foarte ridicat si a unei reveniri economice fragile.

Guvernul de la Madrid considera masura un punct de cotitura pentru Spania si recunoaste totodata ca trebuie sa faca progrese serioase pentru reducerea somajului de 26%, scrie LA Times.

“Desi rata somajului in Europa, dar mai ales in anumite tari precum Spania, este insacceptabil de mare, cred ca putem spune ca ce a fost mai rau a trecut, iar acum ne indreptam spre revenire”, a declarat premierul Mariano Rajoy, in fata Parlamentului spaniol.

In iunie 2012, Madridul a cerut ajutor financiar pentru bancile sale, care aveau probleme din cauza imprumuturilor neperformante din sectorul imobiliar. Europa a oferit o linie de credit in valoare de 137 mld. dolari, din care bancile spaniole au accesat 56,6 mil. dolari in ultimele 18 luni.

Exitul din aceasta saptamana inseamna ca bancile din Spania nu vor mai avea acces la aceste ajutoare financiare. Institutiile de credit iberice vor trebui sa plateasca insa in urmatorii 15 ani imprumuturile luate si dobanzile aferente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri