Sudul Europei risca sa piara o intreaga generatie din cauza somajului cronic, un motiv special de ingrijorare fiind somajul extrem de ridicat in randul tinerilor, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Jim Yong Kim, la Forumul Economic Mondial de la Davos, relateaza CNBC.

"Printre cele mai mari motive de ingrijorare este somajul extrem de ridicat in randul tinerilor, intrucat are implicatii nu doar pe termen scurt, ci si pe termen mediu si lung", a spus Jim Yong Kim, scrie Mediafax.

Seful BM a aratat ca in unele tari se poate vorbi despre generatii pierdute.

"Este de neconceput ca vom pierde o intreaga generatie in unele tari din sudul Europei", a spus Jim Yong Kim.
Comentariile sale au venit dupa ce Enda Kenny, premierul Irlandei, a declarat ca somajul care afecteaza tinerii este cea mai mare criza din UE.

Organizatia Internationala a Muncii a publicat luni un raport in care se arata ca circa 74,5 milioane de tineri cu varste de 15-24 de ani erau someri in 2013, la nivel mondial.

Numarul somerilor este cu 1 milion de persoane mai mare decat in 2012 si aduce rata somajului in randul tinerilor la 13,1%, la nivel global.

Directorul general al Organizatiei Internationale a Muncii, Guy Ryder, a declarat la Davos ca "gorila din salonul de la Davos" este piata muncii, sau mai degraba lipsa locurilor de munca la nivel mondial.

Kim a spus ca liderii mondiali pot invata din modelul elvetian, in care numai 25% dintre tineri merg la colegii, iar restul intra in programe de ucenicie si de training vocational.

"Exita modele care sa fie aplicate in aceasta situatie. Credem ca tarile sudice trebuie sa le urmeze rapid", a adaugat seful BM.

El a mai spus ca, dupa anuntul Rezervei Federale (Fed) americane privind inceperea retragerii masurilor de stimulare a economiei, exista oportunitatea poentru multe tari sa inceapa sa faca reformele necesare pentru imbunatatirea climatului de afaceri, reducerea deficitelor de cont curent si a deficitelor bugetare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri