Colectarea sistematica de metadate telefonice in Statele Unite de catre Agentia Nationala de Securitate (NSA) incalca legea, afirma o comisie independenta de control, al carei raport a fost publicat joi si care a fost salutat de catre Edward Snowden in cadrul unui chat, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Insa fugarul american, care risca 30 de ani de inchisoare pentru spionaj si care s-a refugiat in Rusia, a exclus orice revenire in Statele Unite, unde apreciaza ca "nu exista nicio sansa" sa beneficieze de un proces echitabil, deoarece autoritatile americane nu il considera drept o persoana care trage semnalul de alarma (whistleblower), un statut protejat prin lege.
Secretarul american al Justitiei Eric Holder a reiterat joi pozitia Guvernului, potrivit careia Edward Snowden nu va fi gratiat vreodata.
"Am spus intotdeauna ca notiunea de clementa nu este un lucru de luat in calcul. In schimb, daca ar reveni in Statele Unite pentru a pleda vinovat, vom deschide negocieri cu avocatii sai", a declarat Holder intr-un interviu pentru MSNBC.
Raportul voluminos intocmit de catre Privacy and Civil Liberties Oversight Board (PCLOB) constituie, potrivit memrilor acestei Comisii, cea mai detaliata examinare a programului de colectare de metadate telefonice operata de catre NSA, in vigoare incepand din 2006 in forma actuala, dupa ce a fost creat in secret in 2001, in urma atentatelor de la 11 septembrie, in mandatul fostului presedinte George W. Bush.
Metadatele sunt anonime si includ numarul apelat, durata si ora fiecarui apel efectuat in Statele Unite, dar nu si inregistrarea conversatiilor.
Cea mai radicala dintre concluziile raportului, sustinuta de trei dintre cei cinci membri ai Comisiei, este fara apel, si anume acest program este ilegal si este necesar ca Guvernul sa il inchida.
"Nu am identificat macar un caz de amenintare la adresa Statelor Unite prin care programul sa fi permis afectarea in mod concret a vreunei anchete antiteroriste", subliniaza Comisia.
In plus, autorii isi exprima ingrijorarea fata de potentiale atingeri aduse vietii private de catre aceasta baza de date "monumentala".
"In pofida faptului ca riscurile unui abuz par indepartate, date fiind exemple de exploatare abuziva a unor informatii persoanle de catre Guvern in secolul al XX-lea, riscul este mai mult decat teoretic", avertizeaza ei.
- Snowden nu va fi "intimidat"
Casa Alba a reactionat amintind ca programul a fost aprobat de 36 de ori in decurs de sapte ani de catre judecatori din cadrul instantei secrete Foreign Intelligence Surveillance Court (FISC).
"Dar, asa cum a spus presedintele, el apreciaza ca putem si este necesar sa operam schimbari in program, astfel incat americanii sa aiba mai multa incredere in el", a declarat Jay Carney, un purtator de cuvant al Executivului. "In rezumat, presedintele a anuntat ca pune capat programului in forma actuala", a adaugat el.
Barack Obama a anuntat vineri, intr-un discurs, continuarea colectarii de metadate, insa intr-un nou mod, care urmeaza sa fie definit de catre Executiv si Congres.
Edward Snowden si-a exprimat satisfactia, joi, fata de concluziile Comisiei. El a exclus, insa, orice revenire in tara.
""Din nefericire este imposibil, din cauza legilor actuale privind protectia persoanelor care trag un semnal de alarma, care nu protejeaza subcontractantii din sectorul securitatii nationale ca mine", a scris tanarul, in varsta de 30 de ani, in cursul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri scrise, in direct, pe site-ul sustinatorilor sai, freesnowden.is. Legea respectiva ii protejeaza numai pe functionarii federali.
"Este foarte iritant, deoarece inseamna ca nu exista nicio sansa sa ai un proces echitabil si niciun mijloc ca sa revin (in tara) pentru a ma apara in fata unui juriu", a declarat tanarul, care nu a aparut pe ecran.
El a dezmintit ca ar fi furat parole ale unor fosti colegi de la NSA, asa cum au afirmat mai multe surse anonime in noiembrie.
In plan personal, el s-a declarat "consternat" de afirmatii anonime recente ale unor agenti americani de informatii de rang inalt care au declarat pentru site-ul Buzzfeed ca le-ar placea sa-l vada mort.
"Faptul ca exista o amenintare directa la adresa vietii mele este un lucru de care sunt constient, dar nu voi fi intimidat. Sa actionezi bine inseamna sa nu ai niciun regret", a declarat Snowden.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri