Etiopia este una dintre cele mai sarace tari din lume, fiind cunoscuta pentru conditiile precare in ceea ce priveste securitatea alimentara. Insa, in acelasi timp, este locul de origine al teff, o cereala antica din ce in ce mai populara in randul magazinelor cu produse bio din Europa si America, scrie The Guardian.

Semintele de teff – similiare ca dimensiune cu cele de mac – sunt deosebit de bogate in calciu, fier si proteine. Fara continut de gluten, cereala poate inlocui faina de grau folosita la paine, paste, clatite sau blaturile de pizza.

In Etiopia teff a devenit o obsesie nationala. Aceasta cereala este cultivata de circa 6,3 milioane de fermieri, culturile acoperind peste 20% din suprafata agricola a tarii. In ultimii ani, interesul pentru mancarea sanatoasa si produsele fara gluten au transformat teff-ul in “al doilea dar al Etiopiei catre lume”, dupa cafea.

Un ambalaj de un kilogram de faina de teff este comercializat pe piata britanica la pretul de 7 lire (circa 40 de lei). Spre comparatie, un kilogram de faina de grau poate fi achizitionat pe piata romaneasca la pretul de pana la 4 lei.

Totodata, popularitatea acestei cereale se datoreaza dezvoltarii clasei de mijloc in Etiopia, iar cresterea preturilor la care este comercializata teff au facut-o inaccesibila populatiei sarace. Astfel, in mediul urban consumul anual de teff a ajuns la 61 kg per capita, in timp ce in zonele rurale abia depaseste 20 kg.

Autoritatile de la Addis Abbeba intentioneaza sa dubleze productia de teff pana in 2015. Guvernul sustine ca aceasta cereala poate juca un rol important in mesele oferite scolarilor si in programele de ajutorare intrucat poate reduce problemele de malnutritie.

In prezent printre tarile in care sunt realizate exporturi de produse din teff se numara Finlanda, Germania, Suedia si SUA. In plus, fermieri din SUA, Europa, Israel si Australia au experimentat cultura de teff.

Sursa foto: Cereala teff, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri