Semintele de teff – similiare ca dimensiune cu cele de mac – sunt deosebit de bogate in calciu, fier si proteine. Fara continut de gluten, cereala poate inlocui faina de grau folosita la paine, paste, clatite sau blaturile de pizza.

In Etiopia teff a devenit o obsesie nationala. Aceasta cereala este cultivata de circa 6,3 milioane de fermieri, culturile acoperind peste 20% din suprafata agricola a tarii. In ultimii ani, interesul pentru mancarea sanatoasa si produsele fara gluten au transformat teff-ul in “al doilea dar al Etiopiei catre lume”, dupa cafea.

Un ambalaj de un kilogram de faina de teff este comercializat pe piata britanica la pretul de 7 lire (circa 40 de lei). Spre comparatie, un kilogram de faina de grau poate fi achizitionat pe piata romaneasca la pretul de pana la 4 lei.

Citeste si:

Totodata, popularitatea acestei cereale se datoreaza dezvoltarii clasei de mijloc in Etiopia, iar cresterea preturilor la care este comercializata teff au facut-o inaccesibila populatiei sarace. Astfel, in mediul urban consumul anual de teff a ajuns la 61 kg per capita, in timp ce in zonele rurale abia depaseste 20 kg.

Autoritatile de la Addis Abbeba intentioneaza sa dubleze productia de teff pana in 2015. Guvernul sustine ca aceasta cereala poate juca un rol important in mesele oferite scolarilor si in programele de ajutorare intrucat poate reduce problemele de malnutritie.

In prezent printre tarile in care sunt realizate exporturi de produse din teff se numara Finlanda, Germania, Suedia si SUA. In plus, fermieri din SUA, Europa, Israel si Australia au experimentat cultura de teff.

Sursa foto: Cereala teff, Shutterstock