Bulgaria si Turcia au decis constructia unui gazoduct de 191 de kilometri care va conecta retelele de gaze ale celor doua tari, conferind statului bugar o anumita independenta fata de livrarile de gaze rusesti, relateaza AFP.

"Am luat decizia concreta de a construi un gazoduct care sa lege sistemele de distributie a gazelor din Bulgaria si Turcia. Va fi o sursa cruciala de diversificare a livrarilor de gaze naturale pentru tara noastra", a declarat ministrul bulgar al Economiei si Energiei, Dragomir Stoinev, in prezenta omologului sau turc Taner Yildiz.

Valoarea proiectului nu a fost dezvaluita.

In luna martie va fi semnat un acord care va include detaliile proiectului de constructie a gazoductului, lung de 191 de kilometri, din care 114 pe teritoriul Turciei.

Gazoductul, care urmeaza sa fie construit in doi ani, va avea o capacitate anuala de transport de 3,5 miliarde de metri cubi.

Bulgaria, care consuma anual 2,5-2,7 miliarde de metri cubi de gaze, depinde aproape in totalitate de gazele livrate de Rusia prin intermediul Ucrainei si incearca de mai multi ani sa isi diversifice furnizorii.

Statul bulgar a inceput si lucrari de conectare a retelei sale de gaze cu cea a Greciei, pentru a primi gaze azere, odata cu constructia gazoductului TAP, din 2019.

Cei doi ministri au anuntat si infiintarea unei companii mixte intre Compania Nationala de Electricitate (NEK) din Bulgaria si o companie din Turcia care urmeaza sa fie infiintata, pentru facilitatea exporturilor NEK in statul turc. Prin aceasta companie mixta, exporturile de electricitate in Turcia vor creste de la 600 MW/h la 1.300-1.400 MW/h.

Compania NEK se afla intr-o situatie dificila, iar aceasta colaborare este una dintre solutiile pentru imbunatatirea rezultatelor sale financiare, a spus Stoinev.

Yildiz a spus ca Bulgaria este un partener strategic pentru Turcia, nu doar un stat vecin. El a subliniat totodata ca gazoductul South Stream este important pentru Turcia, intrucat traverseaza zona economica de la Marea Neagra a tarii.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat in luna noiembrie ca lucrarile la tronsonul maritim al gazoductului South Stream in zona economica a Turciei va incepe in 2014.

South Stream va livra gaze naturale rusesti catre Austria, tranzitand Marea Neagra, Bulgaria, Serbia si Ungaria. Proiectul este dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri