Chinezii i-au depasit pe francezi in privinta consumului de vin rosu, doar anul trecut fiind consumate pe continentul asiatic 1,86 miliarde de sticle, o crestere de 136% in ultimii cinci ani, scrie Financial Times.

Cu toate acestea, expertii sustin ca aceasta crestere a apetitului pentru vinurile rosii a consumatorilor chinezi este o chestiune de afinitate culturala decat de gust. Culoare rosie este considerata de asiatici drept aducatoare de noroc si este asociata Partidului Comunist, in timp ce albul este sinonim cu moartea si este de cele mai multe ori intalnit la inmormantari.

Franta, unde consumul de vin rosu este in scadere, se situeaza pe locul doi in clasament, urmata de Italia. SUA ramane cea mai mare piata pentru toate tipurile de vin.

“Rosul este culoarea Chinei. Rosu simbolizeaza sanatatea, puterea si norocul. In lumea afacerilor aceste valori sunt fundamentale, de aceea o tranzactie sau un parteneriat va fi intotdeauna incheiat cu un pahar de vin rosu”, a declarat un reprezentant al unei asociatii franceze din industria vinului.

Cererea de vin rosu a crescut in China incepand cu anii 2000 si vanzarile actuale sunt cu 175% mai mari fata de 2005. In aceeasi perioada, vanzarile de vin rosu in Franta au scazut cu 18%, iar in Italia cu 5,8%. Estimarile cercetatorilor vizeaza un consum de 4 mld. sticle de vin pe an pana in 2017.

In 2012, casa de licitatii Christie’s a vandut in Hong Kong vinuri in valoare de peste 32 mil. euro.

In Romania, potrivit estimarilor producatorilor, vinurile albe detin circa 60-70% din piata, urmate de cele rosii (25%) si cele roze (5%).

Romania se mentine in topul celor mai mari zece consumatori de vin la nivel mondial, cu un consum de 22-24 litri per capita, care se afla insa la jumatate fata de statele dezvoltate, cu o medie de 50 de litri pe cap de locuitor.

Patrimoniul viticol reprezinta 2,4% din suprafata arabila a Romaniei, ceea ce ne plaseaza pe locul sase in Europa dupa suprafata viticola si pe locul sapte la productia de struguri si vin. Productia de vin a fost anul trecut de 3,31 mil. hectolitri. 2009 a fost anul de varf, cu o productie de 5,36 mil. hectolitri.

Industria de vin este estimata la 400 milioane de euro, printre cei mai importanti producatori numarandu-se Vincon, Murfatlar, Cotnari, Jidvei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri