Guvernul portughez va oferi, din luna aprilie, 60 de automobile de lux pe an intr-o loterie pentru cetatenii corecti si transforma bonurile fiscale in bilete de concurs, campanie prin care spera sa reduca puternic evaziunea fiscala si sa puna piedica economiei subterane, potrivit Mediafax.

Guvernul incurajeaza astfel cetatenii consumatori sa ceara peste tot, la cafenele, ateliere auto sau coafeze, bonuri fiscale inscriptionate cu numarul personal de identificare fiscala, sperand sa obtina ajutorul populatiei in lupta impotriva evaziunii fiscale si economiei subterane, estimata la aproape 20% din PIB, potrivit Financial Times.

Secretarul de stat pentru afaceri fiscale Paulo Núncio s-a declarat increzator ca sansa de a castiga un automobil de lux va motiva cetatenii, sporind numarul tranzactiilor fiscalizate cu 50% in acest an. Oficialul spera ca numarul chitantelor inregistrate va creste cu 2 miliarde fata de anul trecut.

Costul celor 60 de autoturisme premium, estimat neoficial la 90.000 de euro pe unitate, va fi depasit cu mult de veniturile suplimentare colectate de stat datorita acestei campanii, estimeaza guvernul.

Proiectul a atras critici diverse, guvernul fiind acuzat de ranirea demnitatii nationale, poluare sau transformarea cetateanului de rand in inspector fiscal, ceea ce ar incalca principiile unei democratii europene.
Opozantii acuza loteria fiscala ca promoveaza importul de masini straine intr-o tara unde politica de relansare economica se bazeaza pe exporturi, sau ca guvernul descurajeaza eforturile de a creste gradul de utilizare a transportului in comun.

Firmele mici sustin ca inregistrarea numarului personal de identificare fiscala pe bonul fiecarui client care cumpara o cafea sau un ziar ar ocupa 130 milioane de ore de munca din acest an, afectand productivitatea, si asa aflata la niveluri scazute in raport economii mai competitive din Europa.

Asociatia nationala a proprietarilor de cafenele si restaurante, grav afectati de majorarea TVA la 23%, a cerut guvernului sa stabileasca un nivel minim de 5 euro pentru tranzactiile care trebuie raportate catre autoritati.
Campania este inspirata in principal de un program similar derulat in statul brazilian São Paulo. Autoritatile din Argentina, Columbia, Puerto Rico si Taiwan au derulat de asemenea proiecte asemanatoare. Singurul stat din zona euro care ofera premii in bani sau automobile cetatenilor corecti este Slovacia, unde programul a inceput anul trecut.

Expertii in taxe considera ca masura face apel la inclinatia portughezilor catre jocuri de noroc. Portughezii sunt printre cei mai "generosi" jucatori la loteria EuroMillions.

Totodata, desi masinile de lux vin cu un spor semnificativ de prestigiu social in Portugalia, intretinerea unui astfel de automobil s-ar putea plasa in afara posibilitatilor cetateanului de rand.
Unii specialisti considera ca multi cetateni vor prefera in continuare preturile mai mici practicate in economia subterana.

"Daca cineva are nevoie de un instalator sau un electrician, cred ca vor fi in continuare atrasi de discountul rezultat din neplata TVA. Vor putea cumpara multe bilete la loteriile obisnuite cu banii economisiti", comenteaza pentru Financial Times John Duggan, consilier pe probleme fiscale care lucreaza in Portugalia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri