Spania detine 68,4% din actiunile Bankia, a patra mare banca din Spania, prin fondul de restructurare a sectorului bancar, FROB.

Privatizarea va fi realizata in etape, pe parcursul urmatorilor cativa ani, a declarat presedintele Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, pentru ziarul ABC, preluat de Reuters, potrivit Mediafax.

"Cel mai probabil model de privatizare este similar cu cel al Lloyds. Primele pachete vandute vor fi mai mici. Ne gandim la 5-10%. Actiunile vor fi plasate catre investitori institutionali", a afirmat bancherul.

Citeste si:

Guvernul britanic a atras in luna septembrie 3,2 miliarde lire sterline prin vanzarea unei participatii de 6% la grupul financiar Lloyds, nationalizat in urma crizei financiare mondiale.

Bankia a devenit simbolul crizei financiare din Spania, dupa ce a anuntat pierderi de peste 19 miliarde euro in 2012, din cauza volumului urias de credite pentru proiecte imobiliare devenite nepeformante. Bankia a inghitit aproape jumatate din linia de credit de 41,3 miliarde euro pusa la dispozitie Spaniei de UE pentru restructurarea sectorului bancar.

Conform planului de restructurare a Bankia convenit de Spania cu Comisia Europeana, guvernul trebuie sa vanda pana in 2017 intreaga participatie detinuta la institutia de credit.