Guvernul spaniol va incepe privatizarea Bankia prin vanzarea unui pachet de 5-10% din actiuni catre investitori institutionali, la doi ani dupa ce statul a fost nevoit sa preia participatia majoritara, pentru a salva banca de la faliment in urma unor pierderi de 19 miliarde euro.

Spania detine 68,4% din actiunile Bankia, a patra mare banca din Spania, prin fondul de restructurare a sectorului bancar, FROB.

Privatizarea va fi realizata in etape, pe parcursul urmatorilor cativa ani, a declarat presedintele Bankia, Jose Ignacio Goirigolzarri, pentru ziarul ABC, preluat de Reuters, potrivit Mediafax.

"Cel mai probabil model de privatizare este similar cu cel al Lloyds. Primele pachete vandute vor fi mai mici. Ne gandim la 5-10%. Actiunile vor fi plasate catre investitori institutionali", a afirmat bancherul.

Guvernul britanic a atras in luna septembrie 3,2 miliarde lire sterline prin vanzarea unei participatii de 6% la grupul financiar Lloyds, nationalizat in urma crizei financiare mondiale.

Bankia a devenit simbolul crizei financiare din Spania, dupa ce a anuntat pierderi de peste 19 miliarde euro in 2012, din cauza volumului urias de credite pentru proiecte imobiliare devenite nepeformante. Bankia a inghitit aproape jumatate din linia de credit de 41,3 miliarde euro pusa la dispozitie Spaniei de UE pentru restructurarea sectorului bancar.

Conform planului de restructurare a Bankia convenit de Spania cu Comisia Europeana, guvernul trebuie sa vanda pana in 2017 intreaga participatie detinuta la institutia de credit.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri