Presedintele Viktor Ianukovici si reprezentantii opozitiei au semnat vineri, in prezenta mediatorilor europeni, un acord de iesire din criza din Ucraina, a constatat un jurnalist AFP.

Acest acord prevede concesii majore fata de opozitie, inclusiv alegeri prezidentiale anticipate, formarea unui guvern de coalitie si o reforma constitutionala. Acordul a fost obtinut in urma unor violente care s-au soldat cu 80 de morti, incepand de marti, la Kiev.

Opozitia a decis vineri sa semneze un acord cu presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, a declarat unul dintre principalii lideri ai acesteia, Oleg Tiagnibok, citat de agentia Interfax, relateaza AFP.

BBC News prezinta principalele puncte ale acordului dintre puterea si opozitia ucraineana, incheiat vineri dupa indelungi negocieri si dupa doua zile de ciocniri violente in centrul Kievului, potrivit Mediafax.

1. In 48 de ore va fi adoptata si publicata o lege care reinstaureaza Constitutia din 2004. Semnatarii isi declara intentia de a forma o coalitie si un Guvern de uniune nationala in decurs de zece zile.

2. O reforma constitutionala care echilibreaza zonele de responsabilitate ale presedintelui ucrainean, Guvernului si Parlamentului va incepe imediat si va fi incheiata in septembrie 2014.

3. Alegerile prezidentiale vor fi organizate imediat dupa ce va fi adoptata noua Constitutie, dar nu mai tarziu de decembrie 2014. Va fi adoptata o noua legislatie si o noua componenta a Comisiei Electorale Centrale, in conformitate cu principiul proportionalitatii, potrivit normelor OSCE si Comisiei de la Venetia.

4. Va fi demarata o investigatie in cazul recentelor acte de violenta ce va fi supravegheata de autoritati, opozitie si Consiliul European.

5. Autoritatile nu vor declara stare de urgenta. Autoritatile si opozitia se vor abtine de la folosirea fortei.

Presedintele ucrainean a anuntat vineri concesii majore fata de opozitie, inclusiv alegeri prezidentiale anticipate, formarea unui guvern de coalitie si o reforma constitutionala, in urma unor violente care s-au soldat, incepand de marti, cu aproape 80 de morti.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri