Obligatiunile Ucrainei au inregistrat vineri cea mai mare crestere de la angajamentul de acum doua luni al Rusiei de a sustine financiar tara, in urma unui acord intre presedintele Viktor Ianukovici si reprezentantii opozitiei pentru organizarea de alegeri anticipate, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Randamentul obligatiunilor cu maturitate in aprilie 2023 a scazut cu 0,77 puncte procentuale, cel mai mare declin dupa data de 17 decembrie, la 10,33%.

Principalul indice al actiunilor ucrainene a crescut cu 2,6%, aducand avansul din ultimele doua zile la 6,5%. Protestatarii au insarcinat liderii opozitiei sa semneze acordul, care prevede organizarea de alegeri prezidentiale pana in decembrie, a declarat Oleksiy Haran, membru al Consiliului Maidanului, al protestarilor.

Acordul mai prevede revenirea in 48 de ore la Constitutia din 2004, care va reduce prerogativele presedintelui, dupa un blocaj politic de trei luni.

Cel putin 77 de protestatari si politisti si-au pierdut viata in aceasta saptamana in conflictul din centrul Kievului, iar guvernele Uniunii Europene au impus sanctiuni unora dintre oficialii ucraineni.

"O solutie care include alegerile prezidentiale anticipate va fi favorabila pietei. Cu cat persista turbulentele politice cu atat exista un risc mai mare de materializare a unei crize a datoriilor suverane", a declarat Anna Zadornova, economist la UBS in Londra.

Anuntul referitor la acord a avut loc dupa ce Standard&Poor’s 500 a retrogradat ratingul Ucrainei la nivelul CCC, aflat cu opt trepte sub nivelul recomandat pentru investitii, avertizand ca tara risca sa intre in incapacitate de plata daca nu vor avea loc schimbari favorabile semnificative.

Rezervele valutare ale Ucrainei au scazut cu 28% in ultimul an, la sfarsitul lunii ianuarie fiind de 17,8 miliarde de dolari, cel mai redus nivel din 2006.

Pana la sfarsitul lui 2015 vor ajunge la maturitate datorii de 17 miliarde de dolari, din care datorii de 1 miliard de dolari au termen in luna iunie a acestui an.

Hrivna s-a depreciat cu aproape 8% fata de dolar, in acest an, potrivit datelor Bloomberg, in conditiile in care banca centrala a redus sprijinul pentru moneda.

Zadornova considera ca hrivna s-ar putea deprecia anul viitor la 10 unitati pentru un dolar, de la 8,85 unitati in prezent, cu un derapaj semnificativ in lunile urmatoare.

Conflictul din Ucraina s-a declansat in noiembrie, cand presedintele a renuntat la semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana, optand in schimb pentru legaturi mai apropiate cu Rusia, care a promis imprumuturi de 15 miliarde de dolari si reducerea pretului gazelor.

In decembrie, Rusia a cumparat deja obligatiuni ucrainene pe termen de doi ani, in valoare de 3 miliarde de dolari.

Ucraina a renuntat in aceasta saptamana la vanzarea unor obligatiuni de 2 miliarde de dolari, potrivit unui comunicat publicat pe Irish Stock Exchange, unde sunt listate titlurile folosite in programul de salvare convenit cu Rusia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri