Preturile petrolului si gazelor naturale au crescut luni dimineata pe bursele internationale, investitorii acuzand posibile efecte negative ale tensiunilor din Ucraina asupra comertului cu resurse energetice, potrivit Bloomberg.

Pretul petrolului Brent, de referinta in Europa, a crescut luni dimineata la Londra cu 2%, la 111,2 dolari pe baril. Cotatiile futures la gaze naturale au urcat cu pana la 2,8%, la 4,736 dolari pe milionul de unitati termice britanice (btu).

Ucraina s-a declarat, duminica, "in pragul catastrofei", ca urmare a unei "declaratii de razboi" a Rusiei si pare sa piarda rapid controlul in Peninsula Crimeea, ocupata in weekend de forte militare pro-ruse, potrivit Mediafax.

Cea mai mare parte a gazului rusesc exportat in Europa tranziteaza Ucraina.

Cu toate acestea, rezervele de gaze acumulate de statele europene se afla la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, ceea ce va ameliora pentru moment impactul unei potentiale escaladari a tensiunilor din Ucraina. Proiectele de interconectare a retelelor de transport al gazelor naturale dintre tarile europene ar putea juca un rol cheie, la fel si gazoductul Nord Stream care livreaza gaze rusesti in nordul Germaniei.

Totodata, cererea pentru gaze in Europa a fost relativ redusa in aceasta iarna in perspectiva istorica. Cererea de gaze din Europa a coborat in 2013 la cel mai redus nivel din 1999 si va ajunge in acest an la minimul ultimilor 16 ani, potrivit datelor bancii Societe Generale.

"Situatia ar afecta mai degraba pretul gazelor decat petrolul. Piata petrolului este foarte bine aprovizionata in prezent. Exista un potential de crestere a livrarilor cu 3,5 milioane de barili in acest moment, ceea ce ar calma si mai mult situatia", comenteaza pentru Bloomberg un analist de la Saxo Bank, care se refera la posibilele volume suplimentare de titei care ar putea fi livrate, in caz de necesitate, de mai multi producatori, printre care Libia si Iran.

Cotatia petrolului Ural, sortimentul de referinta pentru exporturile Rusiei, ar putea creste cu pana la 5 dolari pe baril in urma crizei din Ucraina, estimeaza el.

"Cu toate acestea, trebuie sa tragem o linie intre politica si afaceri. Rusia are nevoie de bani acum, asa ca nu-si permite sa taie livrarile de gaz catre Europa", considera analistul.

Exporturile de petrol si gaze naturale asigura aproximativ jumatate din veniturile bugetului Rusiei, noteaza Bloomberg.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri