Interventia militara a Rusiei in Ucraina reprezinta un motiv in plus pentru relaxarea restrictiilor asupra exporturilor de gaze naturale din SUA, care ar reduce dependenta Europei de gazele rusesti, considera analisti si reprezentanti ai producatorilor americani de gaze, potrivit Mediafax, care citeaza Bloomberg.

SUA a devenit in ultimii ani cel mai mare producator de gaze naturale la nivel mondial datorita exploatarii la scara larga a depozitelor de sist si altor progrese in zona tehnologiilor de extractie si prelucrare.
Rusia, al doilea producator la nivel global, a intrerupt in doua randuri, 2006 si 2009, livrarile de gaze catre Ucraina, in contextul disputelor dintre Kiev si Moscova privind pretul gazelor si tarifele de tranzit.
Cresterea accesului Europei la resursele SUA ar reduce posibilitatea ca Rusia sa utilizeze energia ca pe o arma, considera analistii si grupurile de lobby care sustin relaxarea restrictiilor asupra exportului.
"Vorbim despre un instrument de presiune geopolitica pe care l-am putea utiliza daca nu ar exista aceste restrictii protectioniste in sectorul energiei din SUA", a declarat pentru Bloomberg Christopher Guith, vicepresedinte al Institutului pentru Energie in Secolul 21 din cadrul Camerei de Comert a SUA.
Rusia nu a amenintat sa intrerupa livrarile de gaze catre Ucraina in contextul crizei actuale, iar analistii considera ca ar fi o greseala ca Moscova sa renunte la veniturile generate de aceste exporturi.
Producatorii din SUA considera ca situatia tensionata din Ucraina reprezinta un motiv in plus pentru grabirea avizarii permiselor de export de gaz natural lichefiat solicitate guvernului american.
Pentru a exporta gaz natural lichefiat (GNL) catre tari care nu au acord de liber schimb cu SUA, precum statele UE, companiile americane au nevoie de permisiunea Departamentului pentru Energie si de avize de mediu si de siguranta din partea Comisiei Federale de Reglementare in domeniul Energiei.
Departamentul pentru Energie analizeaza in prezent peste 24 de propuneri privind exportul de GNL din partea mai multor companii, printre care Kinder Morgan si Cheniere Energy, si a aprobat incepand din 2010 numai sase dosare.
"Gazul natural american poate reduce vulnerabilitatea regiunii la presiuni produse prin restrangerea livrarilor. Speram si credem ca o parte din volumul abundent de gaz natural produs in SUA isi va putea face loc catre prietenii nostri din Europa, pentru a reduce acesta vulnerabilitate", a declarat purtatorul de cuvant al America's Natural Gas Alliance, un patronat al producatorilor de gaze naturale din SUA.
Administratia Barack Obama si Uniunea Europeana lucreaza la un acord de liber schimb, insa discutiile sunt in etapele preliminare, iar negociatorii nu anticipeaza sa ajunga la o intelegere pana la sfarsitul acestui an. SUA nu are acorduri de liber schimb nici cu Ucraina sau Rusia.
In Congres, interventia Rusiei in Peninsula Crimeea influenteaza deja dezbaterile privind sectorul energiei si comertul cu gaze.
"Procesul de avizare practicat de Departamentul Energiei pentru exporturile de GNL ii lasa pe aliatii nostri la mila lui Vladimir Putin. Este timpul sa transmitem un semnal aliatilor nostri la nivel global ca gazul natural al SUA va fi disponibil ca alternativa viabila pentru acoperirea necesitatilor in materie de energie", a declarat intr-un comunicat presedintele Comisiei pentru Energie si Comert din Camera Rerpezentantilor, congresmenul Fred Upton, din partea Partidului Republican.
Presedintele Comisiei pentru Finante din Senat, Ron Wyden, reprezentant al Partidului Democrat, va cere miercuri secretarului general al Trezoreriei, Jacob Lew, sa explice cum ar putea fi utilizate comertul si investitiile pentru a raspunde la actiunile Rusiei in Ucraina.
Administratia Obama a suspendat discutiile bilaterale cu Rusia privind comertul si investitiile, a afirmat un purtator de cuvant al Oficiului Reprezentantului pentru Comert al SUA. Cele mai recente intalniri au avut loc in luna decembrie, cand oficiali rusi si americani au discutat posibilitatea consolidarii relatiilor comerciale dintre cele doua superputeri prin cresterea investitiilor si standardizarea reglementarilor.
Chiar si in cazul unor aprobari imediate din partea Departamentului pentru Energie al SUA, companiile nu vor putea exporta GNL in viitorul imediat. Proiectele de terminale aflate in discutie presupun investitii de miliarde de dolari si trebuie avizate si de Comisia Federala de Reglementare in domeniul Energiei.
Comisia a avizat, incepand din 2010, un singur proiect de terminal GNL dintre cele sase aprobate de Departamentul Energiei. Instalatia, construita de compania Cheniere in statul Louisiana, va intra in exploatare cel mai devreme la finele anului viitor.
"SUA trebuie sa inceapa cat mai devreme exporturile de GNL. Orice sursa de aprovizionare cu GNL ar creste rezistenta pietelor europene", comenteaza Zach Allen, presedintele Pan Eurasian Enterprises, companie specializata in transportul de GNL.
Europa a beneficiat deja, indirect, prin scaderea preturilor internationale la GNL, de pe urma cresterii productiei de gaze a SUA si independentei energetice a pietei americane.
Grupul rus Gazprom a anuntat ca furnizeaza aproximativ 30% din gazele naturale din regiune, iar Europa este clientul principal al producatorului rus de petrol Rosneft, preluand o treime din volumul de 4,2 milioane de barili extras zilnic.
Daca livrarile de gaze rusesti catre Ucraina ar fi perturbate, Europa ar fi nevoita sa cumpere GNL de pe piata spot globala, la concurenta cu consumatorii din Asia, noteaza Allen.
Japonia, care importa volume record de GNL incepand din din 2011, dupa dezastrul nuclear de la Fukushima, a platit in medie in luna decembrie 16,49 dolari pe milionul de unitati termice britanice, cumparand energie de la Qatar, cel mai mare exportator de gaz natural lichefiat la nivel global. In aceeasi perioada, Marea Britanie a cumparat tot de la Qatar la un pret de 10,48 dolari. La inceputul anului 2009, cand Rusia a intrerupt pentru scurt timp livrarile de gaze catre Ucraina, unele tari europene au fost nevoite sa importe GNL la preturi de peste 30 de dolar pe milionul de btu.
Livrarile de gaze ale Rusiei catre Europa au scazut cu 30% fata de anul 2009, iar tarile de pe continent se bazeaza in mai mare masura pe importuri si au extins capacitatea de stocare a gazului, a declarat Anders Aslund, senior fellow la Peterson Institute for International Economics, Washington.
Dincolo de oprirea voita a exporturilor de gaze rusesti, livrarile ar putea fi afectate si de eventuale sanctiuni economice adoptate de SUA si statele aliate impotriva Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, a adaugat analistul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri