Presedintele american Barack Obama si cel rus Vladimir Putin au discutat la telefon, joi dupa-amiaza, la cateva ore dupa ce Statele Unite au introdus restrictii de vize si au deschis calea pentru adoptarea unor posibile sanctiuni, ca reactie la actiunile Rusiei in Ucraina, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

"Presedintele Obama a insistat asupra faptului ca Rusia actioneaza incalcand suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, ceea ce ne-a determinat sa adoptam masuri de represalii, in coordonare cu partenerii nostri europeni", a anuntat Casa Alba dupa o conversatie telefonica de 60 de minute intre cei doi lideri.

"Presedintele Obama a adaugat ca situatia ar putea fi solutionata pe cale diplomatica, ceea ce ar fi in interesele Rusiei, poporului ucrainean si comunitatii internationale", a adaugat Casa Alba intr-un comunicat.

Obama si-a prezentat din nou cerintele, si anume "discutii directe, cu ajutorul comunitatii internationale", intre Rusia si Ucraina, venirea "unor observatori internationali pentru a se asigura ca ucrainenii sunt protejati, inclusiv minoritatea rusa", si "retragerea fortelor ruse in cazarmi".

"Comunitatea internationala ar putea ajuta poporul ucrainean sa pregateasca alegerile din luna mai", a mai spus el, potrivit Casei Albe.

In cele din urma, Barack Obama a subliniat ca secretarul de Stat american, John Kerry, va continua discutiile cu omologul sau rus, Serghei Lavrov, cu Guvernul ucrainean si cu alti parteneri internationali in vederea indeplinirii acestor obiective.

Departamentul de Stat a anuntat introducerea unor "restrictii in acordarea de vize pentru un anumit numar de responsabili si persoane, reflectand o decizie politica" vizand sa refuze eliberarea de vize celor care ameninta suveranitatea Ucrainei.

Aceste restrictii vizeaza lideri rusi si ucraineni. Casa Alba nu a oferit nicio precizare cu privire la numarul de persoane vizate sau identitatea acestora. Potrivit Washingtonului, Vladimir Putin nu este vizat de aceste sanctiuni.

In plus, presedintele american a semnat un decret care autorizeaza blocarea averilor "unor indivizi sau entitati ale caror activitati submineaza procesul democratic si institutiile din Ucraina" si "ameninta pacea, securitatea, stabilitatea".

Pentagonul a anuntat suspendarea "tuturor legaturilor militare" intre Washington si Moscova, in urma interventiei ruse in Crimeea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri